Hrvatski radio

Radio Zadar

Oko 60 studenta medicinskih fakulteta na ljetnoj školi hitne medicine

25.07.2019.

10:22

Autor: rzd

Oko 60 studenta medicinskih fakulteta na ljetnoj školi hitne medicine

Oko 60 studenta medicinskih fakulteta na ljetnoj školi hitne medicine

Foto: - / -

Ljetna škola hitne medicine, jedna od najboljih europskih ljetnih škola hitne medicine koja se već 15 godina, krajem srpnja, održavala u Dubrovniku, od jučer održava u Zadru, a nmjezin domaćin je Sveučilište u Zadru. Polazi je oko 60 studenata medicine s europskih i svjetskih sveučilišta i Hrvatske.

 Na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru jučer je s radom započela 16. Ljetna škola hitne medicine (Summer School of Emergency Medicine), koju organizira Odjel za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru u suradnji s Europskom medicinskom studentskom asocijacijom Zagreb (EMSA Zagreb).

Emergency Medicine Summer School je jedna od najboljih europskih ljetnih škola hitne medicine koja se već 15 godina, krajem srpnja, održavala u Dubrovniku. Ove je godine prvi put premještena u Zadar kako bi se povezalo zagrebačko i zadarsko sveučilište. Kroz predavanja, interaktivne seminare te praktične vježbe koje vode uvaženi domaći i strani stručnjaci iz područja hitne medicine prolazi oko 60 studenata medicine s raznih europskih i svjetskih sveučilišta te iz Hrvatske. Neke od tema koje se obrađuju su traumatska ozljeda mozga, osnovno održavanje života s automatskom defibrilacijom, osnovno održavanje života u djece, osnovne kirurške vještine itd.

Polaznike su na otvaranju pozdravili proektor Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić i pročelnica Odjela za zdravstvene studije doc. dr. sc. Nataša Skitarelić.

- Hvala Vam što se odabrali Zadar za svoju Ljetnu školu. Sveučilište i naš Odjel za zdravstvene studije dat će Vam svu potrebnu potporu kako biste ostvarili zacrtane ciljeve. Nadam se da ćete uz rad imati vremena upoznati se i s našim gradom i njegovim ljepotama, rekao je prorektor Zjalić.

Uz stručni dio programa organiziran je i društveni koji obuhvaća turističko razgledavanje Zadra i okolice - šetnju Starom jezgrom, obilazak grada uz pratnju turističkog vodiča, vožnju brodom do Kornata te rafting na Zrmanji i posjet Nacionalnom parku Paklenica u kojem će HGSS izvesti svoju pokaznu vježbu.

Kroz neformalni dio promovirat će se grad u kojemu se održava škola, jadranska obala te Hrvatska u cijelosti, kao zemlja koja uz prirodne ljepote nudi brojne znanstvene, kulturne i zabavne sadržaje, a što je čini vrlo atraktivnom svjetskom destinacijom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.