Hrvatski radio

Radio Zadar

Olibu, Silbi i Premudi desalinizatori, ostalima cjevovodi

27.04.2021.

10:57

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Silba, foto: grad Zadar/HRT

Silba, foto: grad Zadar/HRT

Foto: - / -

Završena je izrada studije vodoopskrbe zadarskih otoka, opsežnog dokumenta u koji su Hrvatske vode i Vodovod Zadar uložili 10 milijuna kuna. Studija je preduvjet aplikacije tog važnog projekta prema EU fondovima.

Studija se odnosi na otoke koji nemaju vodu s kopna, odnosno sve naseljene otoke zadarskog arhipelaga izuzev Ugljana i Pašmana. Predviđa trajno rješenje vodoopskrbe za žitelje Molata, Ista, Silbe, Oliba, Premude, Iža, Rave, Rivnja, Sestrunja, Zverinca i Dugog otoka . Što je studija koju su izradili stručnjaci zagrebačke tvrtke Hidroprojekt ing pokazala otkrio nam je Valentin Dujmović, zamjenik direktora Hrvatskih voda: 

Predloženo tehničko rješenje je  varijanta 3: vodoopskrba s kopna za sve otoke osim za Premudu Olib i Silbu za koje bi se na svakom otoku izgradio ili implementirao desalinizator .

Krupan zahvat osigurao bi vodoopskrbu za 5 tisuća 200 otočnih kućanstava, a vrijedan je milijardu i 700 milijuna kuna : Planirana je izgradnja ukupno 257, 5 kilometara cjevovoda, od toga 108 otpada na transportne cjevovode kopnene i podmorske i 150 na lokalne mreže,od objekata tu su 11 vodosprema, 13 crpnih stanica i 3 desalinizatora. Time će se ostvariti oko 2300 novih kućnih priključaka za 5200 priključenih  stanovnika- navodi Dujmović.

Koliko je daleko odnosno blizu realizacija projekta o kojem se u zadarskoj javnosti govori već 20-ak godina ? Dujmović tvrdi kako je 2024. godina realan rok

Dakle kad dobijemo sve dozvole da raspišemo i natječaje i da s radovima krenemo 2024. To bi bio po meni dobar uspjeh. Kad uzmete u obzir da se radi o milijardu i 700 milijuna kuna, za imovinsko-pravno rješavanje treba sigurno godinu-dvije – tri. To je realno, to je ono što možemo. Tako je bilo i s odvodnjom i kanalizacijom u Zadru. Nije ovo neka nerealna priča nego već imate primjere u vašem susjedstvu recimo u Šibeniku gdje su se ovakvi projekti realizirali.

Slijedi predstavljanje studije vodoopskrbe zadarskih otoka javnosti početkom svibnja najavljuje Dujmović , a potom izrada tehničke dokumentacije za aplikaciju prema EU fondovima. 

Valentin Dujmović iz Hrvatskih voda

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.