Hrvatski radio

Radio Zadar

Oman - Švicarska Srednjega istoka

06.06.2016.

14:49

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski studenti i drugi gosti na Sveučilištu su danas upoznali samo dio kulture, tradicije, gospodarstva i znamenitosti Sultanata Oman. Sve se događalo na prvom Kulturnom danu Omana u Zadru i to na prvi dan najvećega islamskog blagdana - Ramazana.

Omanski piloti, koji se školuju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu u Vojarni Zemunik, kroz zanimljiva su i sažeta predavanja predstavili povijest, kulturu, gospodarstvo, znamenitosti, gastronomiju i običaje svoje zemlje. Iako je kroz svoju dugu povijest Sultanat imao utjecaje sumerskih, antičkih i drugih civilizacija, najveći trag ipak je ostavila postojeća arapska kultura.

Zemlju na samom jugu arapskoga poluotoka u svijetu danas smatraju jednom od najuređenijih društava Srednjega istoka. Mnogi danas Oman zovu Švicarskom Srednjega istoka, i to zbog miroljubivosti, suradnje i organizirane države, istaknuo je Nasser Al Saadi, predstavnik Omana. 

Iako je Omanu glavna industrijska grana proizvodnja te izvoz nafte i plina, sve više maha uzima i turizam. A, bogatu gastronomsku ponodu svoje zemlje, Omanci su predstavili i Zadranima. Njima je, međutim, upravo počeo najveći blagdan - Ramazan - mjesec posta i žrtve.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.