Hrvatski radio

Radio Zadar

"Ona je obrana Zadra nam rodnoga, Dalmacije ures uzvišen"

15.01.2019.

06:08

Autor: S. Dražić

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

"Popjevkom veselom blagdan objavite, Stošiju blaženu Zadrani slavite" ! Brojni će vjernici danas iskazati štovanje zadarskoj zaštitnici čija se relikvija čuva u kamenom sarkofagu katedrale.

Zadarska nadbiskupija, a grad Zadar na poseban način danas slave blagdan svoje zaštitnice i naslovnice katedrale svete Stošije. Povodom svetkovine u zadarskoj prvostolnici koncelebrirano misno slavlje u 11 sati predvodi varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Blagdan se u Zadru slavi od 9. stoljeća, od vremena znamenitog zadarskoga biskupa Donata. 

   Bizantski car Nicefor darovao je relikvije ranokršćanske mučenice Anastazije-Stošije zadarskom biskupu Donatu u znak priznanja i zahvalnosti za njegovo uspješno posredovanje u izmirenju Bizantskog i Franačkog carstva. Bio je to jedan od najvažnijih političkih događaja u to vrijeme te povijesni korak na putu stvaranja ujedinjene kršćanske Europe.

  Relikvije srijemske mučenice položene su u kameni sarkofag, kojega  je 810. g dao izraditi biskup Donat. Od tada prebivaju u zadarskoj stolnoj crkvi koja, nakon što je prvotno bila posvećena sv. Petru, od tada nosi naziv sv. Stošije. 

Brojni će vjernici danas iskazati štovanje zadarskoj zaštitnici čija se relikvija čuva u kamenom sarkofagu katedrale. Proslava blagdana završava večeras, u 18 sati , misnim slavljem kojega će predvoditi porečki i pulski biskup Dražen Kutleša.

   Koliko Zadrani drže do svoje zaštitnice svjedoči i davno uvriježena tradicija držanja božićnog drvca u domovima upravo do blagdana svete Stošije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.