Hrvatski radio

Radio Zadar

Ona zavodi, šokira, zanimljiva je, ponekad i spektakularna - metafora

13.03.2019.

14:32

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM / HRT Zadar

foto: SJM / HRT Zadar

Foto: - / -

Koristimo ih već 2 i pol tisuće godina a o njihovim mogućnostima jezikoslovci još uvijek malo znaju. Riječ je o metaforama, ovoj stilskoj figuri posvećeni su ovogodišnji Dani kroatistike Sveučilišta u Zadru.

Predavanje "Uvod u metaforu" danas je održao prof.dr Krešimir Bagić , vodeći autoritet književne stilistike i teorije u Hrvatskoj, autor priznatog Rječnika stilskih figura. S njim smo razgovarali o metafori u javnom prostoru. Najčešća je u jeziku medija i jeziku reklame, navodi doktor Bagić, profesor na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Među novinarima najviše je vole sportski reporteri i to u naslovima,  smatra Bagić:  Što se novinara tiče metafora im omugućava da priodaju spektakularnu notu onome o čemu pišu i govore. Najeklatantniji primjeri se pojavljuju u naslovima , to je ono mjesto na kojem će čitatelji odlučiti hoće li nastaviti s tim sadržajem. Primjer metafore u sportu je naslov S vječnom ljubavi napokon u krevet – tu se pojavljuju dvije metafore, svode se na financijsku logiku. To je komentar igrača koji je potpisao ugovor za unosan klub. Vječna ljubav je klub a krevet taj ugovor. Naslov je dvosmislen, ambivalentan , čitatelj otvara članak. 

A metafora će nas nasmijati ili šokirati u reklamama : Te su često vrlo ekspresivne, zavodljive, zadaća joj je da privuče pažnju, zavede jer preporučuje korist koju oglašivač pokušava steći tom porukom. Ponekad su jako zanimljive, ekskluzivne, a ponekad nespretne - navodi doktor Bagić.

O metafori u filmu i stripu na Danima kroatistike govorit će se sutra u klubu Božo Lerotić na studentskoj tribini od 18 sati , nakon više radionica s osnovcima i srednjoškolcima što su održane početkom ovoga tjedna, a manifestacija završava svečanom promocijom prvostupnika hrvatskoga jezika i književnosti u svečanoj dvorani sveučilišta u petak u 13 sati.

Razgovor s doktorom Krešimirom Bagićem poslušajte u emisiji Radio Zadra U objektivu u petak, 15. ožujka od 12 sati i 15 minuta. 

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.