Hrvatski radio

Radio Zadar

Oni su majstori svog zvanja i zanata

06.07.2017.

14:42

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija dobila je 40-ak novih majstora i majstorica zanata.Diplome su im u organizaciji županijske Obrtničke komore uručene na svečanosti u Gradskoj knjižnici. Stečena kvalifikacija jednako vrijedi u svim zemljama Europske unije no zasad, većina njih,kaže ne razmišlja o odlasku iz Hrvatske

U obrtništvu to je najviši stupanj kvalifikacije. Oni su od sada majstori svog zvanja i zanata. Velik dio njih već i radi, odrađena praksa, uostalom jedan je i od uvjeta za polaganje majstorskog ispitaMile Butić je automehaničar:

Radim već 15 godina, tako da imam iskustvo, plan je krenuti samostalno u jednu ruku zato sam i polagao ovaj ispit. Posla ima i traži se puno radnika, ali nema ljudi, mladi odlaze iz Hrvatske, ali to nema smisla.

Mladi Kristijan Anđić je instalater grijanja i klimatizacije, o odlasku vani ne razmišlja:

Radim već četiri godine, od početka je bilo s namjerom da ostanem.

Slične odgovore daju nam i drugi majstori, mnogi od njih 40 tak upravo zbog posla danas nije ni prisustvavalo svečanosti . Od majstorskih diploma najveći broj odnosio se na zanimanje frizera. Bez obzira na to, frizerka Ilinka Bilić ne boji se konkurencije na malom tržištu:

Trenutno živim u Hrvatskoj, prije sam živjela u Sarajevu i imala sam svoj obrt. Tu sam i radim.

Predsjednik Obrtničke komore Zadar Stipe Knežević izdvaja ugostiteljstvo kao djelatnost u kojoj su najveće potrebe za majstorima:

Vidite ovdje imamo 4 kuhara, dok konobara uopće nema. To nije dobro. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.