Hrvatski radio

Radio Zadar

Oni su najsretniji razred

22.03.2016.

18:10

Autor: Andrea Buča

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iskustvo je pokazalo, što manja sredina, to je entuzijazam veći. Učiteljica četvrtog razreda u osnovnoj školi u Neviđanima, na otoku Pašmanu, mogla bi inspirirati mnoge kolege koje obrazovni sustav koči ili demotivira. Na različitim ekološkim natječajima njihovi projekti redovito pobjeđuju.

U osnovnoj školi u Neviđanima, na otoku Pašmanu, jedan je vrlo poseban razred. Od prvoga dana škole ovi četvrtaši uče kroz iskustvo i stječu zdrave "stavove" i životne navike.

Kad nazovu moj rad posebnim, meni je to zapravo normalan način rada, ja ne znam za drugo. Mislim da je razlog tome što pokušavam napraviti nastavau na način da djeca zavole školu, da joj se svaki dan raduju... - kaže Ivana Medić, učiteljica osnovne škole "Vladimir Nazor" iz Neviđana.

Učiteljica Ivana mogla bi insprirati kolege koje sustav demotivira. U stalnoj je potrazi za natječajima na kojima njezin razred redovito osvaja nagrade. I uči kroz igru i rad.

Na natječaju pod nazivom "na putu do dućana koš nam je dobraa strana"....dobili smo 1.nagradu i svi učenici su osvojili osobna računala. - kaže Ivana.

Zadovoljni učenici pršte od kreativnosti, osmišljavaju i ilustriraju slikovnice, bojanke za odrasle, snimaju televizijske reklame. Omiljene su im teme zaštita okoliša i energetska učinkovitost. "Isključi svjetlo" naljepnica koja danas stoji uz sve prekidače u školi, proglašena je najboljim projektom u državi!

Osvojili smo prvu nagradu i išli na dodjelu u Zagreb, dobili 8 lego paketa od kojih smo jedan donirali S.O.S. dječjem selu. - dodaje Ivana.

Nauživali su se oni sa svojom učiteljicom i stekli temelj za život. Za razliku od mnogih vršnjaka, jako vole školu!

Ovakav interaktivni pristup najbolji je pokazatelj kako kreativnost i učenje kroz iskustvo donose najbolje rezultate, a što je još i važnije, sretne i zadovoljne učenike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.