Hrvatski radio

Radio Zadar

Oni su primjer dobre prakse

12.02.2019.

13:17

Autor: Anita Perica

foto: OPG Matak facebook

foto: OPG Matak facebook

Foto: - / -

Do kraja mjeseca otvoren je natječaj za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika, koji u Hrvatskoj organizira europarlamentarka Marijana Petir. Prijaviti se mogu mladi poljoprivrednici u dobi do 40 godina, a koji su nositelji OPG-a.

Pobjednika očekuje 15 tisuća kuna te zajedno s deset najboljih poljoprivrednika put u Bruxelles. Prošlogodišnji zadarski predstavnik Davor Matak bio je treći u Hrvatskoj. Mladim poljoprivrednicima preporučuje da se kandidiraju. 

Samo 16 kilometara od Zadra, u maloj Krnezi velika ljubav prema poljoprivredi u obitelji Davora Mataka pokrenula je velike planove za ostanak na zemlji. Na nekih 10-ak hektara nema čega nemaju - od voća i povrća preko maslinovog ulja, pršuta, vina…

       Imamo plastenike, evo mogu slobodno reći, koje smo prije dvije godine dobili iz sredstava Europske unije, znači isto potpora za mlade poljoprivrednike u mjeri 6.1. , tako da smo i to uspjeli realizirati i mogu vam reći da smo stvarno s time odskočili dosta u svojoj proizvodnji i plan nam je još se širiti…

Djelatnost će širiti na ruralni turizam:

       Mislimo to uklopiti u naše gospodarstvo. U izradi je jedan projekt gdje ćemo imati svoju kušaonu, gdje ćemo imati svoj mali restoran gdje bi mogli ponuditi te svoje proizvode koje već imamo da to sve uklopimo i da stvorimo jednu novu priču.

Natječaj za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika donio mu je treće mjesto u Hrvatskoj i put u Bruxelles. I drugima preporučuje da se kandidiraju:

       Dođu ljudi iz svih krajeva Hrvatske, svatko ima nešto drugačije, neka nova viđenja u poljoprivredi, neke nove primjene u poljoprivredi…Zanimljivo je kad se ta iskustva drugih poslušaju i normalno nikad se ne zna kad nekome tko kreće u poljoprivredu ili se već bavi da mu to može trebati. To je jedan veliki plus.

Matakov OPG član je i Udruge "Volim domaće" koja okuplja 20-ak OPG-ova iz Zadarske županije koji svoje domaće proizvode izravno prodaju na Seljačkoj tržnici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.