Hrvatski radio

Radio Zadar

Oni su spretniji, samostalniji, brži, bolje zaključuju...

31.10.2019.

13:17

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM/RZD

foto: SJM/RZD

Foto: - / -

Kako bi usavršili i razvili svoje vještine, u III. Zimskoj školi tehničke kulture Zadarske županije u Maškovića hanu u Vrani do nedjelje su okupljeni učenici koji su ostvarili uspjehe u prirodoslovno-matematičkom i tehničko-informatičkom području.

Spretnost i kreativnost primjenjuju u raznim radionicama, od obrađivanja drveta, do izrade modela raketa. Nakon jučerašnjeg obilaska poučnih staza Parka prirode Vransko jezero 12 malih istraživača kojima su se pridružili i učenici OŠ iz Vrane, izrađivali su kućice za ptice i satove. Među njima i Niko iz 7.-og i Martina iz 8.-og razreda zadarske OŠ Šimuna Kožičića Benje: Prvo smo dobili komad drva s ucratnim linijama, onda bi to ispilali,profesor bi nam objasnio, složili smo komad po komad i onda stavili mehanizam i to je to - prepričao nam je ukratko Niko koji je u Zimsku školu dospio zahvaljujući izvrsnim rezultatima na natjecanju iz informatike, kao i njegova kolegica Martina. 

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije koja okuplja 17 udruga,  Željko Vidović, naglašava kako tehnička kultura mora biti rasadnik mladih koji će se opredjeljivati za tehnička zanimanja: Mi danas imamo vrlo tešku situaciju u udruštvu gdje nam fali i radnika sa zanatima, fali nam tehničara, inžinjera. Mi kroz naših 17 udruga koliko ih imamo u županiji pokušavamo privući što više mladih od osnovne škole do fakulteta, ali naglasak nam je na mladima da dobijemo kadrove koji će nam služiti a ne da odlaze vani i da studiraju predmete s kojima idu na biro. Mi smo uspjeli motivirati mnoge osnovce da upišu strukovnu, tehničku i pomorsku školu , što je po meni zadatak naših udruga.

Kroz tehničke radionice mladi razvijaju svoju motoriku, kritičko razmišljanje, samostalnost i sposobnost zaključivanja, kaže Mate Biloglav, mentor u Udruzi tehničke kulture Faust Vrančić Obrovac, a uz to: Još važnija su druženja jer mi često putujemo, znači djeca upoznaju djecu iz drugih krajeva Hrvatske i Europe. Tajnik udruge Marko Dobrić dodaje kako njihovi učenici često osvajaju nagrade u raketnom i avio-modelarstvu: Djeca ovdje razvijaju motoriku, potičemo ih na istraživanje, razmišljanje, rad rukama, to nastojimo potaknuti.  

Sutra će u prekrasnom zdanju Maškovića hana nagrađeni osnovci uz ostalo učiti osnove ronjenja, u subotu uputit će se u osnove aeronautike i astronomije, a za nedjelju se planira susret s planinarima i hgss-ovcima te članovima radio-klubova.

Niko i Martina

Željko Vidović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.