Hrvatski radio

Radio Zadar

Oni znaju kako servisirati suvremena vozila

28.04.2016.

13:54

Autor: Filip Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vožnja hibridnih i električnih automobila već postaje hrvatska stvarnost. Ali tko brine o njihovom servisiranju? Brine Strukovna škola Vice Vlatkovića koja je provela modernizaciju kurikuluma za zanimanja automehatroničar i tehničar za vozila i vozna sredstva.

Poslodavci traže da budući radnici znaju servisirati suvremena vozila i to znanje je sad učenicima omogućeno. Ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić:

       Vi znate da smo već prije nekoliko godina krenuli sa električnim vozilima, općenito sa obnovljivim izvorima energije i onda smo shvatili da moramo napraviti taj jedan iskorak. Dakle, praktički ne samo da se mi bavimo tim nego da, dakle, uključimo tu i druge škole, odnosno da moderniziramo postojeći kurikulum u Republici Hrvatskoj. Tako je i došlo i do ideje.

Ekološki usmjeren i moderniziran kurikulum za automehatroničare projekt je na kojem su školski partneri bili i Srednja škola kneza Branimira iz Benkovca te Industrijsko-obrtnička škola iz Slavonskog Broda čiji ravnatelj, Luka Mladinović, ističe kako je škola Vice Vlatkovića ispred trendova u Hrvatskoj i dodaje:

       Ovo će biti još jedan dodatni modul za automehatroničare u području tehnike motornih vozila koji će upotpuniti ova znanja, i teorijska i praktična. Pa će oni moći uistinu samostalno raditi i na hibridnim i električnim automobilima.

Ovaj projekt jasan je dokaz da školstvo i gospodarstvo ne mogu djelovati jedno bez drugog te da naši učenici spremno čekaju budućnost.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.