Hrvatski radio

Radio Zadar

Opada li broj ljubitelja čitanja i u Zadru?

26.04.2022.

12:10

Autor: Suzana Dražić

Knjižara Školska knjiga

Knjižara Školska knjiga

Foto: Suzana Dražić / Radio Zadar

Istraživanje čitanosti knjiga, koje se redovito provodi povodom Noći knjige, pokazuje da broj ljubitelja knjiga postupno posljednjih godina u Hrvatskoj opada.

Podaci o čitanosti pokazuju da je u proteklih godinu dana najmanje jednu knjigu pročitalo tek 45 posto hrvatskih građana, što je 4 posto manje nego godinu dana ranije. Najviše se čitalo krimiće, a mnogi smatraju da knjiga nije izvor znanja.

Provjerili smo koliko čitaju Zadrani.

Kakva je kultura čitanja i opada li zanimanje za knjigu među Zadranima pitali smo ravnateljicu zadarske Gradske knjižnice Doroteu Kamber Kontić: 

Dorotea Kamber Kontić, ravnateljica GKZ-a

 Među onima koji čitaju, najviše je onih koje pročitaju dvije knjige godišnje, a na pitanje gdje nabavljaju knjige koje čitaju, istraživanje je pokazalo i da najviše čitatelja reklo da knjige posuđuje u knjižnicama, 43 posto. Oko 36 posto građana kupuje knjigu. U vrijeme pandemije, Zadrani su se vratili knjigama, tvrdi Mariana Bežovan, voditeljica knjižare Školska knjiga: 

  

Mariana Bežovan, voditeljica knjižare Školska knjiga (Lipotica)

U anketi na pitanje čitaju li odgovori različiti: 

Čitate li?

 Knjige su od prošlog tjedna postale još dostupnije otvaranjem ogranka Gradske knjižnice na Poluotoku, u Providurovoj palači u kojoj sutra, od 19 sati gostuju rado čitani književnici Julijana Matanović i Pavao Pavličić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.