Hrvatski radio

Radio Zadar

OPASAN POSAO: Prodavači na meti pljačkaša

18.01.2017.

09:42

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Niske plaće i loši uvjeti rada samo su jedan od problema koji muče radnike u trgovačkoj djelatnosti. Na žalost prodavači se često nađu i u životnoj opasnosti. Jučer je tako u Zadru opljačkana još jedna trgovina. Od početka godine to je 8 razbojništvo. Prošle godine bilo ih je 60.

U posljednje vrijeme na području Zadra dogodio se veći broj razbojništva u kojima su pljačkaši uz prijetnje hladnim ili vatrenim oružjem opljačkali različite prodavaonice.

Problem napada na prodavače velik je problem ističe predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić:

To je problem koji postoji u trgovini  i koji mi iz Sindikata trgovine Hrvatske povezujemo i s ovako liberalno riješenim radnim vremenom. Posebno  u manjim trgovinama koje su u nekakvim neprometnim ulicama i slično, a imaju jako dugo radno vrijeme, onda su ti različiti oblici pljačke vrlo česti.

Taj bi se problem između ostaloga trebao riješavati i skraćivanjem radnog vremena  – smatra predsjednica sindikata trgovine.  Pristup problemu ovisi od poslodavca do poslodavca:

Naš poslodavac osigurava, prostor, osigura robu, neki radnike, a neki na žalost radnicima ne dođu u posjet ako se nalaze u bolnici ili ako su na bolovanju zbog stresa i šoka koji su doživjeli zbog pljačke.

Prošle je godine zadarska policija zabilježila 60 razbojništava, od početka godine 7 . Zbog većeg broja razbojništava zadarska policija povećala je kontrolu – kaže glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan. Policija je organizirala i niz radionica kako bi se educiralo radnike kako se ponašati u slučaju pljačke:

Da ni u kom slučaju ne pružaju otpor. Ljudski životi i zdravlje su ipak najvažniji, puno važniji od novca koji zna biti i osiguran u većem broju slučajeva.

Posebno je važno i da napad u što kraćem roku prijave kako bi policija mogla odmah reagirati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.