Hrvatski radio

Radio Zadar

Opća bolnica smanjuje gubitke

07.11.2013.

13:16

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska Opća bolnica, kao jedna u nizu županijskih bolnica, od srpnja je pod upravom sanacijske upraviteljice kako bi se riješila njezina velika dugovanja. Mirjana Mrčela, u izjavi za naš radio kaže kako će bolnica, uz mjere štednje, uspjeti smanjiti nove dugove za oko 10 milijuna kuna.

 

 

Uz već postojeći dug od 130 milijuna  kuna, u prvih 6 mjeseci ove godine bolnica je napravila novi dug od 20 milijuna, kaže Mirjana Mrčela koja je na čelu bolnice kao sanacijska  upraviteljica  od početka srpnja. Od tada  je izrađen  sanacijski program i čeka se njegovo odobrenje od strane Koordinacijskoga tijela za praćenje provedbe sanacije. Program još nije prihvaćen, no bez obzira na to pokušavamo racionalizirati poslovanje bolnice gdje god je to moguće, kaže Mrčela.

 

   
     Kroz sam privremeni KU došlo je do smanjena  iznosa  za plaće zbog različitog obračuna rada prekovremenog rada pripravnosti. Veliki je broj liječnika potpisao suglasnost  da ne želi raditi duže od 48 sati tjedno,  pa je i broj sati rada smanjen.

 

   Sanacijski programi dobrim će se dijelom temeljiti na rezanju troškova zaposlenih, na koje odlazi dvije trećine zdravstvenog proračuna. 

 

   Vezano za ljudske resurse smanjenje broja zaposlenih da, ali samo prirodnim odljevom. 
 
Gdje se još štedi, a da nije na štetu pacijenata ?
Mrčela očekuje smanjenje  troškova za lijekove i potrošni medicinski  materijal kroz postupak objedinjene javne nabave.
Iako je bolnica u prvoj polovici godine poslovala  s 20 milijuna novog duga sanacijska upraviteljica vjeruje da će do kraja godine dug biti manji od očekivanog

 

   Tako da će bolnica  godinu završiti  s gubitkom ali  pretpostavljamo  da taj gubitak  u drugih 6 mjeseci neće biti 20 milijuna, već ćemo ga prepoloviti na 10, optimistična je sanacijska upraviteljica.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

6 h

Nadin 2022

Kušanje vina