Hrvatski radio

Radio Zadar

Općina Gračac slavi svoj dan, u rukama novi veliki turistički adut

27.04.2022.

17:13

Autor: Zadarska županija

Svečana sjednica Općine Gračac

Svečana sjednica Općine Gračac

Foto: Zadarska županija / /

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen je Dan Općine Gračac i blagdan nebeskog zaštitnika općine Sv. Jurja. Uz domaćine, općinskog načelnika Roberta Juku i predsjednika Općinskog vijeća Tadiju Šišića, nazočnima su se obratili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić, načelnik sektora u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Petar Mrkonjić te župan Božidar Longin.

Župan Božidar Longin je u svojem govoru naglasio kako ga veseli da u ovom izazovnom pandemijskom vremenu u kojem živimo već drugu godinu, možemo biti zadovoljni aktivnostima i događanjima na području Općine Gračac.
„Županija je, kao i uvijek, pomagala u vašim aktivnostima bilo izravnom financijskom pomoći ili putem naših ustanova i razvojnih agencija. Županijska uprava za ceste tako je, primjerice, kroz dvogodišnje razdoblje uložila 10 milijuna kuna u ovdašnje prometnice i mostove. Značajna sredstva uložili smo i u školstvo, a ovdašnja osnovna škola Nikole Tesle kojoj je županija osnivač, jedna je od četiri školska objekta u Zadarskoj županiji, koje smo energetski obnovili u proteklom razdoblju“, poručio je župan Longin dodavši da je posebno zadovoljan što je Zadarska županija partner na projektu Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, vrijednom 68,5 milijuna kuna, koji se provodi na području Općine Gračac.


„Po završetku ovog projekta dobit ćemo jednu priču na koju svi možemo biti ponosni. Novi Centar izvrsnosti će sasvim sigurno otvoriti nove mogućnosti za razvoj ovog kraja, a svim zaljubljenicima u speleologiju, planinarenje i općenito avanturistički turizam pružiti nezaboravan doživljaj, pogotovo jer je obližnji Crnopački speleološki sustav dulji od 50 kilometra, što ga čini najvećim špiljskim sustavom u Hrvatskoj i jednim od najvećih u Europi. To će biti novi veliki turistički adut ne samo općine Gračac, već cijele regije i dat će dodatnu vrijednost ostalim aktivnostima na ovdašnjem području, ali i otvaranju novih radnih mjesta“, istaknuo je Longin pohvalivši dobru komunikaciju s načelnikom Jukom i njegovim suradnicima naglasivši da se suradnja i dalje pokazuje kao najvažniji način za provedbu kvalitetnih razvojnih projekata čije ostvarenje može našim građanima osigurati bolji i sretniji život.
Na svečanoj sjednici uručena su i općinska priznanja učenicama Teni Nikoden i Mariji Andrić koje su ostvarile zapažene uspjehe u školovanju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.