Hrvatski radio

Radio Zadar

Općina Gračac traži svoju budućnost

29.02.2016.

17:09

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prostorno najveća općina u Hrvatskoj je općina Gračac. Zauzima 26 posto Zadarske županije. Velika, bogata potencijalima ova općina traži izlaz iz siromaštva i novi razvojni put. Adrenalinski turizam jedna je mogućnost.

Općina Gračac sve do nedavno nije imala demografskih problema. U prvim godinama nakon Domovinskog rata tu se dosaljevaju brojne obitelji iz Slavonije. Novi dom na gračačkom području pronašle su i mnoge obitelji iz susjedne Bosne. Danas sele u Njemačku. Uz nezaposlenost, kao razlog ekonomske migracije, načelnica Nataša Turbić navodi: 

Dosta ljudi i nakon 20 godina nije pronašlo način da se stambeno zbrinu. Nadležna ministarstva i institucije nisu odradile posao do kraja pa mnogi iako godinama imaju suglasnost za stan ili kuću, nisu svoj na svome. 

Uz trgovinu i uslužne djelatnosti, tek je jedan važniji gospodarski subjekt. 

Imamo riboprerađivača koji zapošljava i do 80 radnica.  

Optimistična je ipak zbog pojačanog zanimanja za poljoprivrednu djelatnost i turizam na gračačkom području. 

Mi imamo Cerovačke pećine koje na žalost, ja sam morala u Ministarstvu zaštite okoliša tražiti sastanak da samo i njih na neki način probudim da Cerovačke pećine ne mogu biti usputna ničija točka. One su prije rata dugo godina bile ciljana i nevjerojatna točka posjećenosti. Imamo i drugih lokaliteta, izvor Une, izvor Zrmanje, izletišta, planinarenje, biciklizam, to su neke adrenalinske točke.   

Načelnica Nataša Turbić smatra da bi država trebala promijeniti modele i financiranja i pomoći prema ovom području. Ukidanje općine Gračac, kaže donijelo bi više štete nego koristi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.