Hrvatski radio

Radio Zadar

Općina Sali među prvima bez jednokratne plastike?

09.02.2021.

09:42

Autor: Suzana Jakšić Mandić

plaža Sakarun, Marko Dimić / Pixsell

plaža Sakarun, Marko Dimić / Pixsell

Foto: - / -

Odbaciti jednokratnu plastiku i uvesti alternativna rješenja plan je Općine Sali koja je jedan od partnera u projektu koji provodi splitska ekološka udruga Sunce, a uz Dugootočane u njega su ušli i gradovi Dubrovnik i Trogir te Stari Grad na Hvaru.

Na koji način se projekt provodi rekla nam je Jona Petešić, stručna suradnica JUO Općine Sali : S našim ustanovama – vrtić, knjižnica , škola, te gospodarskim subjektima kao što su hoteli i privatni iznajmljivači - radimo analizu koliko te plastike koristimo a prate se i obrasci komunalne tvrtke Mulić koja je zadužena za prikupljanje otpada, da vidimo koliko smo potrošili toga a na koji način možemo doskočiti da to više ne radimo odnosno počnemo upotrebljavati razgradivi materijal. 

Općina Sali ušla je u projekt "Plastic Smart Cities Croatia" kao atraktivna turistička destinacija koja je u sezoni izložena velikom zagađenju uslijed velikog broja posjetitelja. O tome svjedoče i onečišćenja popularne plaže Sakarun koja je problematična za održavanje. Jedna od posljedica pandemije koronavirusa je i gomilanje odbačenih maski i rukavica u moru . Vidi li se to već na dugootočnim plažama ?

Na našim javnim površinama ima više odbačenih maski, a na plažama ćemo to moći izmonitorirarti tek kad prestanu vremenske nepogode jakih južnih vjetrova u svibnju, da vidimo o kolikim je količinama riječ - odgovara Jona Petešić.

Projekt traje 24 mjeseca, Općina Sali će izraditi Plan bez jednokratne plastike i tada ćemo krenuti u  primjenu njegovih aktivnosti - kazala je za program Radio Zadra Petešić.

Jona Petešić o projektu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.