Hrvatski radio

Radio Zadar

Općina Vir sufinancira udžbenike i školsku opremu

20.10.2017.

08:35

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općina Vir i ove godine pomaže roditeljima u nabavci udžbenika i školske opreme. Prijavljenih je bilo 218 učenika, a za njih 207 potvrđena je uredna dokumentacija, pa su im uručena rješenja o isplati ukupno 517 tisuća 500 kuna, ili 2.500 tisuće po učeniku osnovnih i srednjih škola.

„Nova je školska godina i školarci su nam ponovno u akciji. Ovo je drugi korak njihovog obrazovanja; kreću s vrtićem, nastavljaju u osnovnoj i srednjoj školi te potom završavaju na fakultetima. Općina Vir prati sve njihove korake i brine o mladim virskim naraštajima od prvih njihovih dana do stjecanja zvanja i zanimanja, a ova je potpora za nabavku školskih udžbenika jedna od takvih konkretnih mjera potpore i poticanja obrazovanja“, kazao je zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić okupljenim roditeljima.

Uz ovu potporu u pojedinačnom iznosu od 2.500 kuna, Općina Vir financira i troškove učeničkog prijevoza do Privlake i Zadra, kao i školsku marendu svim virskim učenicima. Sve je to dio onoga što u virskoj Općini nazivaju „socijalnim društvom u praksi, a ne na papiru“, a virsko stanovništvo brigom koju u osjećaju u svim okolnostima.

„Lijepo je sve to. Ova potpora zapravo nadmašuje sve što nam treba za našu školsku djecu“, kaže nam Nada Gabrijel, mama dvoje osnovaca: Gabriela u sedmom i Sare u prvom osnovne. Isto misli i Marina Jurić, čiji Leon i Lana pohađaju sedmi razred u privlačkoj osnovnoj školi, odnosno drugi u područnoj virskoj školi.

„Dobili smo pet tisuća kuna za nabavku udžbenika i školske opreme što je više nego dovoljno. Nema se tu puno što za reći osim zahvaliti, jer ovu i druge potpore dobivamo svake godine“, kaže gospođa Marina. Riječ je o raznim socijalnim davanjima, potporama i programima za obrazovanje koje još uključuju jednokratne materijalne potpore za novorođenu djecu u iznosu od 7.500 kuna za prvorođeno dijete, odnosno dvostruki iznos za svako sljedeće dijete do 112.500 kuna koliko su već dobivale obitelji s najviše petero djece. Općina Vir također redovito osigurava prigodne božićno-novogodišnje poklone za više od 200 korisnika dječjeg vrtića i osnovnoškolsku djecu u Područnoj školi u Viru, a kruna socijalne politike Općine Vir i poticanja obrazovanja od malih nogu svakako su stipendije za sve virske studente. Po završetku studija studentima se još i pruža mogućnost odrađivanja pripravničkog staža u općinskoj upravi i poduzećima u vlasništvu Općine Vir uz dohodak od 5.700 kuna neto mjesečno, za razliku od prakse u ostatku Republike Hrvatske gdje taj dohodak iznosi 1.600 kuna. Sve skupa, za potrebe djece i mladih na području Općine Vir godišnje se izravno, ili kroz dodatne aktivnosti, izdvoji oko 3,5 milijuna kuna.

U NAREDNE ČETIRI GODINE
Općina Vir najavila velike predškolske i školske projekte
GRADIT ĆE SE NOVI VRTIĆ KAPACITETA 150 DJECE I OSNOVNA ŠKOLA ZA 300 UČENIKA

Sve veći broj djece na otoku Viru i zahtjeva koje roditelji upućuju Dječjem vrtiću „Smješko“ za korištenjem njegovih usluga, kao i činjenica da je iz istog razloga uvedeno plaćanje vrtićke usluge, potakli su traženje rješenja kojim bi svi – Općina Vir, djelatnici Dječjeg vrtića „Smješko“, roditelji i djeca – bili zadovoljni. Tako će Općina Vir u naredne četiri godine graditi novu vrtićku zgradu kapaciteta za 150 djece.

„Time bi definitivno riješili problem nedostatka prostora. Imamo pozitivan trend sve većeg broja djece na Viru, a kako želimo zadovoljiti potrebe djece i roditelja, nova zgrada bit će dobro rješenje“, naglasio je zamjenik načelnika Vučetić. Pored sve većeg broja djece vrtićke dobi, prvi put u povijesti rada Osnovne škole „Privlaka“ broj učenika s područja Općine Vir premašio je brojku privlačkih učenika. Dosad je Privlačana bilo tri puta više, potom se ta razlika postupno smanjivala do prošle školske godine koja je ujednačila broj učenika s Vira i iz Privlake. Sada je priča krenula u drugom smjeru, a to je signal za još jedan iskorak na otoku.

„Ovom smo činjenicom dobili uvjete za otvaranje vlastite škole, tako da ćemo uz gradnju novog vrtića dobiti i novu školsku zgradu na Viru kapaciteta 300 učenika uz školsku multifunkcionalnu dvoranu“, još je napomenuo Vučetić. Ovom će gradnjom školske zgrade postojeća Područna škola na Viru postati osmogodišnja osnovna škola.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.