Hrvatski radio

Radio Zadar

Općina Vrsi obilježava svoj dan

13.07.2020.

09:06

Autor: Toni Perinić/HRT Radio Zadar

Općina Vrsi obilježava svoj dan

Općina Vrsi obilježava svoj dan

Foto: - / -

Općina Vrsi osnovana je odlukom Hrvatskog sabora, 13. srpnja, 2006. godine i jedna je od najmlađih lokalnih samouprava u Hrvatskoj. Povodom Dana Općine Vrsi, načelnik Luka Perinić iznosi projekte koji su realizirani u prethodnoj godini, a otkriva što imaju u planu kroz nadolazeće razdoblje.

Koje je projekte Općina Vrsi ostvarila u prethodnoj godini?
 
U prethodnoj godini realizirali smo nekoliko vrlo bitnih projekata koji su od krucijalnog značaja za našu zajednicu. Dovršili smo dugoočekivani projekt mrtvačnice u Poljicima vrijedan 1.119.639,38 kuna. Naši Poljičani ovim projektom ostvaruju mogućnost dostojanstvenog ispraćaja svojih najmilijih. Blagoslov i otvorenje odgodili smo do jeseni, u nadi da će se stabilizirati epidemiološka situacija. U protekloj godini, uredili smo trg „Kolište“ te osvježili izgled mjesnog igrališta „Stara Gusterna“ na kojem je postavljena umjetna trava te tribine za praćenje raznih sportskih događaja kojih ne manjka u Vrsima. Na samom kraju, moram napomenuti kako mega - projekt kanalizacijske mreže u vrijednosti 400 milijuna kuna svakodnevno napreduje, ali to su iznimno teški i dugotrajni radovi čije dovršenje možemo očekivati koncem 2022. godine. 
 
Poznato je da Općina Vrsi vrlo vješto aplicira na EU fondove, koji su programi ostvareni uz pomoć Europe, a što je u planu za budućnost? 
 
Tako je, naša lokalna samouprava pokušava osigurati što više sredstava fondova Europske unije te projektima unaprijediti stanje zajednice. Upravo je u tijeku projekt „Zaželi“ iz Europskog socijalnog fonda. Preko milijun kuna uloženo je u provedbu projekta kojemu je cilj pomoći ženama koje se smatraju neželjenima u poslovnom svijetu, a ujedno kroz palijativnu skrb olakšati svakodnevicu našim starijim mještanima. Paralelno uz „Zaželi“ radimo na projektu Wifi4EU - Europska komisija želi osigurati besplatan pristup bežičnom internetu za sve građane EU u javnim prostorima. Svi građani, kako lokalni stanovnici, tako i posjetitelji moći će koristiti internet besplatno putem WiFi pristupnih točaka koji će se nalaziti na više lokacija u Općini Vrsi. Europska komisija sufinancira postavljanje WIFI pristupnih točaka putem vaučera u vrijednosti od petnaest tisuća eura.  
 
Prošle godine ste obradovali roditelje osnovaca besplatnim radnim bilježnicama i priborom za rad, hoćete li i ove godine nastaviti s tim projektom?
 
Naravno, smatram kako je to nužno za dobru natalitetnu politiku. Trebamo našim mladima osigurati sve uvjete kako bi jednog dana izrasli u obrtnike i akademski obrazovane građane te bili pokretač našeg mjesta. 
 
Općina Vrsi je u samom vrhu ljestvice u Hrvatskoj po izrazito snažnoj natalitetnoj politici. Koliko je korisnika u protekloj godini koristilo mjere?
 
U prošloj 2019. godini izdvojili smo nešto više od pola milijuna kuna na Božićnice, stipendije te naknadu za novorođenčad. Svake godine sufinanciramo javni prijevoz za srednjoškolce i studente, a tu praksu ćemo nastaviti i ove godine. Odgovorno tvrdim kako je svakoj lokalnoj samoupravi potrebna snažna i agresivna natalitetna politika u svrhu obustave iseljavanja mladih obitelji. Projekti koje provodimo neće imati smisla ako ih neće imati tko uživati i koristiti.
 
Već neko vrijeme u planu imate gradnju novog vrtića, u kojoj je fazi taj pothvat?
 
Projekt svakodnevno napreduje. U ovom trenutku čekamo izmjene prostornog plana kako bismo započeli s gradnjom. Trenutne prostorije je potrebno proširiti zbog postojeće situacije s korona virusom tako da ćemo prostor Općinske vijećnice i Turističke zajednice prenamijeniti u vrtić, dok je od danas Turistička zajednica Općine Vrsi dostupna na adresi Vrsi-Zukve, 31. ulica broj 2. 
 
Korona virus uz zdravstvene tegobe, stvara i znatne financijske probleme za poduzetnike. Kakve mjere je Općina Vrsi izdvojila po tom pitanju?
 
Na sjednici Općinskog vijeća održanoj početkom svibnja, donijeli smo paket interventnih mjera u iznosu od 500 i 300 tisuća kuna kroz oslobođenje neplaćanja doprinosa npr. komunalne naknade, smanjenje koncesije za 50 posto. Primarni cilj nam je olakšati namete poduzetnicima i pomoći da iz ove krize izađu sa što manjim posljedicama i sa što manjim financijskim gubitcima.
 
Recite nam nešto o projektima koji su pred realizacijom? Što stanovnici mogu očekivati provedbom?
 
Uz proširenje prostorija vrtića, područna škola u Vrsima će dobiti tzv. „Igralište pod balonom“ koje će se nalaziti odmah uz zgradu škole. Program tjelesne i zdravstvene kulture će se ubuduće moći izvoditi u bilo kakvim vremenskim (ne)prilikama. Drago mi je kako mogu najaviti da je projekt vodospreme “Škripača” vrijedan oko 15 milijuna kuna pred izdavanjem građevinske dozvole. Spomenutim projektom, Općina Vrsi dobiva 8 kilometara novog cjevovoda koji će neusporedivo poboljšati opskrbu vodom. Također, u dogledno vrijeme planiramo rekonstrukciju i uređenje glavnog gata u vrijednosti 9 milijuna kuna. Planski razvoj i uređenje doprinosi stvaranju urbane okosnice Općine Vrsi. 
 
Za kraj razgovora, istaknite tri bitna čimbenika za razvoj lokalne samouprave.
 
Natalitetna politika, turizam i komunikacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.