Hrvatski radio

Radio Zadar

Općinama i gradovima tri milijuna kuna

10.04.2017.

18:39

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević potpisao je i podijelio Odluke o dojeli sredstava kapitalne pomoći gradovima i općinama Zadarske županije, kojima je odobreno sufinanciranje 24 projekta, ukupne vrijednosti 3.144.000 kuna.

Država će tako sufinancirati projekte u općinama i gradovima: Lišane Ostrovičke, Pašman, Posedarje, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Bibinje, Nin, Polača, Vrsi, Gračac, Starigrad, Galovac, Poličnik, Tkon, Novigrad, Zemunik Donji, Biograd na moru, Jasenice, Obrovac, Posedarje, Škabrnja, Preko, Ražanac, Sukošan.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja svjesno je važnosti razvoja naših općina i gradova i stoga smo ove godine osigurali 40 milijuna kuna za razvoj komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda na području jedinica lokalne samouprave, što je 10 milijuna kuna više nego li prošle godine. Nadamo se i radit ćemo na tome da se taj iznos povećava jer, kako volim reći, Hrvatska nije jaka koliko je jak Grad Zagreb i njeni veliki gradovi, već koliko su jake njene najmanje općine i gradovi, izjavio je ministar Kuščević prilikom podjele odluka.

S obzirom da na svom području imamo 34 jedinice lokalne samouprave, smatram da je činjenica da će čak 24 njih dobiti pomoć vrlo pohvalna. To govori o tome da su naše jedinice lokalne samouprave prihvatile projektni način razmišljanja, naučile metodologiju pripreme projektne dokumentacije i da kvalitetno promišljaju o održivom razvoju svoga područja, a on je bez kvalitetne komunalne infrastrukture nemoguć, rekao je župan Stipe Zrilić.

Na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za dodjelom kapitalnih pomoći gradovima i općinama koji je objavljen 27. siječnja 2017. pristiglo je 779 zahtjeva od kojih je Povjerenstvo odabralo njih 336 za sufinanciranje ove godine. Sredstva se odobravaju odnosno doznačuju jedinicama lokalne samouprave isključivo za realizaciju određenih i konkretnih projekata i mogu iznositi najviše 450.000,00 kuna.

Ministarstvo sufinancira izradu projektne i druge tehničke dokumentacije za izvođenje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i izvođenje većih zahvata na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture. Sufinanciraju se i projekti izvođenja radova i ugradnje uređaja komunalne infrastrukture, izvođenje radova na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture te uređenje javnih površina, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete i drugih javnih prostora u naseljima. Odobreni su i projekti nabava opreme kojom će se znatno poboljšati kvaliteta isporuke komunalne usluge, komunalnog standarda odnosno obavljanje određene komunalne djelatnosti te nabavka druge komunalne opreme za javne površine naselja.

Ministarstvo je i ove godine značajno povećalo sredstva za ovu svrhu na tragu vladine politike ujednačavanja životnog standarda na području cijele države. Cilj je osigurati jednak komunalni standard svim našim građanima bilo da se odluče živjeti u maloj seoskoj zajednici na otoku, Slavoniji, Lici ili bilo kojoj većoj urbanoj sredini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.