Hrvatski radio

Radio Zadar

Općinski sud u Zadru: "Djeca su trebala biti oduzeta"

04.03.2019.

14:51

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb nije danas donijelo odluku o smjeni ravnateljica Vesne Burčul zbog mogućih propusta u postupanju prema obitelji s četvrto djece koju je otac prošli tjedan bacio s prvog kata kuće u Pagu.

Ravnateljica, kojoj su potporu dali socijalni radnici, izvijestila je kako Centar nije mogao prevenirati ovu tragediju, a s novim detaljima izašao je i Općinski sud u Zadru. 

Glasnogovornik zadarskog Općinskog suda Denis Klarendić otkrio je medijima kako je na prijedlog Centra troje djece roditeljima trebalo biti oduzeto 2013., a nekoliko mjeseci kasnije taj je prijedlog povučen:

U odluci koju sam ja vidio se uopće ne navode razlozi povlačenja, ali je Centar, kako je inicirao postupak, tako je i povukao prijedlog za ovrhu i za privremenu mjeru.

A danas se u zadarskom Centru za socijalnu skrb sastalo Upravno vijeće kako bi razmotrilo smjenu ravnateljice Vesne Burčul, do koje danas nije došlo. Tek su zaprimili izvješće o izvršenom nadzoru u ovom slučaju te će sastanak nastaviti sutra. Predsjednica Upravnog vijeća, Marina Dujmović Vuković, kaže da se mora pričekati i očitovanje ravnateljice o sadržaju izvješća:

To ćemo vidjeti sutra kad budemo raspravljali s ravnateljicom jer joj moramo ostaviti nakon toga i rok da se pisano izjasni o navodima.

Centar za socijalnu skrb je samo dio guste mreže koja bi trebala postojati oko obitelji s djecom, stoji u priopćenju koje je danas medijima poslala ravnateljica Vesna Burčul. Dodaje da je kod socijalnih radnika prisutan osjećaj bespomoćnosti i straha. I usprkos tomu, jutros se njih 40-ak okupilo pred zadarskim Centrom u znak podrške ravnateljici:

Izašli smo kao podrška našoj ravnateljici Vesni Burčul.

Zvonimir Petrović, zamjenik predsjednika Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, smatra da nešto ne funkcionira u ministarstvu Nade Murganić i dodaje:

Vidljivo je da tih radnika dosta fali u tim centrima. Pogotovo ako kažemo da ova ustanova ima dva, tri automobila za obavljanje poslova od Gračaca, Paga, Zadra... Nemoguće je realizirati sve te probleme.

Usmjerimo se na pozitivni dio ove priče. Djeca u zadarskoj bolnici su svakim danom sve bolje, osigurana im je stručna psihološka pomoć. Još se ne zna kada će biti otpuštena iz bolnice, ali radi se na tome, kaže zamjenik ravnatelja, dr. Edi Karuc:

Oni su doista dobro. Već se igraju sobi, po odjelu, izlaze vani čak...

Psihološki tim stigao je i u pašku Osnovnu školu Juraj Dalmatinac iz koje su još jednom napomenuli kako su upravo oni angažirali Centar, uočivši stanje jednog djeteta iz ove obitelji.

Slučaj Pag

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.