Hrvatski radio

Radio Zadar

Operna zvijezda Lawrence Brownlee za kraj Glazbenih večeri u Sv. Donatu

03.08.2021.

16:38

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Lawrence Brownlee. Foto: Shervin Lainez

Lawrence Brownlee. Foto: Shervin Lainez

Foto: - / -

Za završnicu 61. Glazbenih večeri u svetom Donatu najavljeni su koncert Papandopuliana 6. kolovoza, te dva dana kasnije nastup proslavljenog američkog tenora Lawrencea Brownleea, jedne od najtraženijih opernih zvijezda današnjice.

Koncertni ured Zadar najavio je da će Brownlee, umjetnički savjetnik Philadelphijske opere i dobitnik Velike nagrade vijeća opere Metropolitan, nagrade za najboljeg pjevača International Opera Awards i nagrade Marian Anderson koju dodjeljuje Kennedy Center, nastupiti u crkvi svetoga Krševana.

"Redovitim nastupima na najprestižnijim svjetskim pozornicama, opera Metropolitan, Teatro alla Scala, Covent Garden, Deutsche Oper Berlin, Opéra national de Paris, Gran Teatre del Liceu, Teatro Real, Opernhaus Zürich, Bečka državna opera i Carnegie Hall, američki je tenor potvrdio svoje mjesto među najvećim imenima klasične glazbe današnjice", ističe se u najavi.

U Zadru će izvoditi Verdija, Liszta, Donizettija i Rossinija u pratni Vesne Podrug Kossjanenko, koja je diplomirala klavir u klasi Paula Badure-Skode na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, gdje se usavršavala iz komorne glazbu kod Georga Eberta.

Ovogodišnje Glazbene večeri u Sv. Donatu imale su tri programske okosnice - ciklus Suvremenost rane glazbe, koncerte Zadarskog komornog orkestra, dok Papandopuliana spada u koncerte posvećene 30. obljetnici od smrti hrvatskog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula.

Njegova komorna djela izvest će umjetnici rođenjem ili djelovanjem vezani uz Zadar - Ana Lakić (flauta), Ankica Šoša Graziani i Marco Graziani (violina), Paola Bralić Genovese (violončelo), Ivan Vihar (gitara) te pijanisti Adrian Valčić, Jurica Šoša i Ivan Štorić.

Glazbene večeri u Sv. Donatu su glazbeni i glazbeno-scenski festival koji se održava u Zadru od 1961. tijekom srpnja i kolovoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.