Hrvatski radio

Radio Zadar

Opet slušamo kako Morske orgulje dišu

06.06.2016.

14:30

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završen je remont Morskih orgulja. Nakon obavljenog remonta i čišćenja sastavnih dijelova, danas se svirale orgulja vraćaju na svoje mjesto - javljaju iz gradske uprave. Građani i posjetitelji Zadra moći će ponovo uživati u njihovim zvucima nakon tri tjedna tišine.

Tijekom redovitog održavanja cijevi Morskih orgulja bile su izvađene i predane na čišćenje i tonsko ugođavanje Umjetničkoj radionici Heferer iz Zagreba. Tijekom protekla tri tjedna turisti se se znali tužiti zbog činjenice da se prepoznatljive orgulje ugođavaju na početku sezone, jer ih se 20-ak dana nije moglo čuti, pa se treba nadati kako će se idućom prilikom odabrati pogodniji termin.

Posao sanacije se obavlja svake 3-4 godine, a uključuje demontažu svih svirala te otpremu u radionicu, ispitivanje svirala, rastavljanje, čišćenje i utvrđivanje stanja svih dijelova, reviziju i zamjenu dotrajalih ili oštećenih dijelova te ugodbu svirala i njihovu ponovnu montažu. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.