Hrvatski radio

Radio Zadar

Oporavak počinje s učiteljima

04.06.2013.

14:01

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Štrajka sutra u školama ipak neće biti. Maturanti mogu odahnuti. Dogovoru na obostranu korist, i sindikata i Vlade, nadao se i županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama Jere Bilan.

Za štrajk smo bili spremni, kazao nam je Jere Bilan, ističući kako su sindikati imali dva osnovna zahtjeva. Prvi je bio da se djelatnicima u javnim službama ne ukida dodatak na radni staž:

"Mi želimo da ostane taj dodatak u našim kolektivnim ugovorima, i da ne dođe do smanjenja plaća djelatnicima sa više od 20 godina radnog staža. Drugi naš zahtjev je taj, da ovo smanjenje što je nedavno bilo od 3 posto, a koje se odnosio i na javne i državne službe, znači svi oni koji su na proračunu Republike Hrvatske, da se taj dodatak od 3 posto vrati, u jednom roku kada se o tom dogovore Vlada i sindikati. Dakle ukoliko poraste BDP za jedan dogovoren iznos tada može doći do povratka tih sredstava."

Bilan podsjeća kako je školstvo prošle godine u srpnju izgubilo dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto, te dodaje:

"Dakle javne službe su se odrekle oko 7,2 milijarde kuna. To je znači uključujući ova skidanja od 3,5,7,9 posto i ona ranije što su bili krizni porezi i Vlada je ponavljala da će to biti utrošeno za otvaranje novih radnih mjesta. Međutim vidimo svi da nije ispunjen taj cilj."

Smatramo kako je ulaganje u obrazovanje put izlaza iz krize, jer kao što to kaže svjetska učiteljska organizacija, ističe Bilan, oporavak počinje s učiteljima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

20 h

Nadin 2022

Kušanje vina