Hrvatski radio

Radio Zadar

Oporba i dalje tvrdi: Novi Zakon o pomorskom dobru je štetan. Stigao odgovor HDZ-a

26.01.2023.

14:37

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Zadarska oporba dan nakon saborske rasprave o prijedlogu novoga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama tvrdi kako će, usvoji li se predloženi nacrt, javnosti biti onemogućen pristup općem dobru i to sve u interesu krupnoga kapitala.

 

Za Akciju mladih nisu sporni samo članci predloženoga nacrta nego i procedura u kojoj se pripremao - bez šire javne rasprave u kojoj bi mogli sudjelovati građani starije životne dobi, a posebno otočno stanovništvo. 


Tako barem tvrdi gradska vijećnica Marjana Botić koja ističe kako nam novi zakon treba, ali takav koji će štititi pomorsko dobro, a ne unositi dodatan nered. 


- Zakon je pisan tako ambivalentno, tako da se može tumačiti svaki stavak na ovaj ili onaj način. To je prva greška svakog zakona, a posebno ovoga koji nominalno Ministarstvo mora, tajnik Bilaver i ministar Butković nazivaju da će on uvesti reda u pomorsko dobro, ističe Botić. 


Njezin kolega Marko Pupić Bakrač dodaje kako se zakon ne radi u interesu najšireg dijela građana, nego određenih lobija. 


- Ovo je zadnja crta obrane pomorskog dobra koje će se sigurno tim koncesioniranjem privatizirati i sigurno obični građani neće imati nikakve koristi od toga, dapače, enormne štete, tvrdi Pupić Bakrač. 


I dok županijski vijećnik Akcije mladih u tom kontekstu spominje pogodovanje stranim hotelskim lancima, SDP-ov Jure Zubčić osvrće se na istup državnog tajnika za more Josipa Bilavera o tome tko je kriv za trenutno ograđene hotelske plaže. 


- On je potpuno lažno optužio za 18 plaža tobože da ih je ogradio SDP. Naime od 18 plaža koje su trenutno u Hrvatskoj ograđene, najviše ih je u Zadarskoj županiji - sedam i tu odluku je donijela Županijska skupština u kojoj je HDZ već trideset godina na vlasti, ističe Zubčić. 


Odgovara i na medijske prozivke da je SDP-ova Vlada prije sedam godina napisala sličan nacrt zakona, za koji neki tvrde da je predviđao još više pogodovanja privatnim investitorima i hotelskim kućama. Doduše, nacrt nakon javnog savjetovanja nikada nije dospio u saborsku proceduru. 


- Sjećam se stranačkih rasprava gdje su mnogi u stranci rekli kako je to loš prijedlog. Na sreću taj zakon nije usvojen, tako da ni on ne bi dobio potrebnu većinu, niti tada među parlamentarnom većinom da je upućen. Upravo zato nije ni donesen, upravo zbog pobuna koje su bile, podsjeća Zubčić. 


Ubrzo je stigao odgovor zadarskog HDZ-a, koji su objavili na službenoj facebook stranici:


- Lažnim spinovima nemoćne i neuke oporbe oko prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru priključio se i prvi grafiter, pardon, prvi SDP-ovac Zadarske županije. Tobože zabrinut za pomorsko dobro Jure Z. neuvjerljivo optužuje našu stranku za ograđivanje plaža, a dobro zna da je njihovo ograđivanje omogućio stari Zakon koji je donijela njegova, SDP-ova Vlada. Time se SDP Zadarske županije potvrdio ne kao stranka opasnih namjera, već kao stranka opasnih neznalica. Upravo ova, HDZ-ova Vlada uklanja ograde i naplatu te vraća plaže građanima! Sve piše, crno na bijelo, samo treba znati - čitati, stoji u objavi HDZ-a Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.