Hrvatski radio

Radio Zadar

12:21 / 04.02.2013.

Autor: nb

Opraštaju se dugovi obrtnicima,a što je s Vukićima?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pozdravljam najavu otpisa dugova obrtnicima,izjavio je predsjednik zadarskog Udruženja obrtnika Mladen Malta,istaknuvši da se to moglo i prije riješiti. Nekima će to pomoći da opstanu i tako zaustaviti trend gašenja obrta.

 Porezna uprava otpisat će dugove građanima koji su imali ili imaju obrte, najavila je šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. No, otpisuju se samo dugovi državi i to nema veze s dugovima koje građani imaju u bankama.

Kako je najavila ravnateljica Nada Čavlović Smiljanec Zakon koji će omogućiti otpis dugova mogao bi se početi primjenjivati u travnju.

Ovu najavu pozdravlja  predsjednik zadarskog Udruženja obrtnika Mladen Malta: "Pozdravljam ovu odluku. Nažalost to se moglo i prije riješiti, i ova odluka će umnogome pomoći obrtnicima da nekako opstanu i da se smanji broj zatvorenih obrta, a time i broj nezaposlenih. Očito se i dana u dan mijenja situacija i kako Vlada primjećuje da je situacija baš teška odlučili su se za neke hitnije i brže korake koji mogu pomoći u rješavanju situacije" .
 
Teško je prognozirati koliko će to pomoći obrtnicima, pogotovo onima koji su zatvorili svoje obrte, a kojima je do jučer država, odnosno Porezna uprava do zadnje lipe inzistirala na otplati duga. Primjerice, Vukićima iz Arbanasa koji su završili praktički na ulici zbog nagomilanih kamata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.