Hrvatski radio

Radio Zadar

Opremanje uzgajališta dagnji, prodajnih mjesta za svježu ribu...

25.01.2018.

10:55

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Darko Marušić / Pixsell

foto: Darko Marušić / Pixsell

Foto: - / -

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je trima Lokalnim akcijskim grupama u ribarstvu sa šireg zadarskog područja po 15 milijuna kuna za pripremu više projekata. Sredstva koja treba iskoristiti do 2020.godine dobili su FLAG-ovi Lostura iz Biograda, Plodovi mora iz Kali te Tri mora iz Posedarja.

Evo primjerice kako će odobrena sredstva utrošiti FLAG Tri mora. Riječ je o akcijskoj grupi  koja obuhvaća 7 jedinica lokalne samouprave s područja Novigradskog i Karinskog mora te Podvelebitskog kanala.  Iza nas je dvije godine sastanaka, analiza, pisanja projektnih zadataka, pa je zadovoljstvo svih članova grupe veliko– tako  vijest o odobravanju sredstava komentira voditelj FLAG-a Tri mora Ante Miletić . Važno je što smo probudili vjeru ljudima, u sav taj sustav, u EU sredstva, da je to tu, da to postoji ali da treba raditi, trebalo je dvije godine - kazao nam je Miletić.

Odobren novac u svim je Flagovima namijenjen razvoju marikulture i ribarstva, a Tri mora posebice su posvećeni uzgoju dagnji. Područje Novgradskog i Karinskog mora te Podvelebitskog kanal daju kvalitetan proizvod, to područje daje 70 posto ukupnei proizvodnje školjaka na području Zadarske županije  i sad je na nama da tu dagnju plasiramo, da oni mogu uprihodovati više i da cijelo to područje dignemo na razinu više - pojašnjava Miletić.

Prvi natječaji što ih FLAG Tri mora priprema za ovu godinu su za uspostavu prodajnih mjesta svježe ribe, manifestacije u svrhu promoviranja ribarstvenog područja što je namijenjeno turističkim zajednicama, te za modernizaciju i opremanje uzgajališta školjki i ribarskih plovila .

U Flagu Lostura iz Biograda odobrenih 15 milijuna 700 tisuća kuna  namjeravaju iskoristiti u rekonstrukcija ribarnica,  izgradnju ribarskih muzeja, razvoj ribolovnog turizma, a kaljska ribarska akcijska grupa  Plodovi mora objavila je kako je njihovih 16 milijuna 600 tisuća kuna   uz ostalo namijenjeno promociji ribarske i maritimne baštine i povećanju potrošnje ribe.  Treba reći da je 85 posto spomenutih sredstava  iz EU fondova, ostatak iz državnog proračuna.

 

capture-1.jpg

capture-1.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.