Hrvatski radio

Radio Zadar

11:34 / 05.07.2017.

Autor: Božidar Kolega

OPREZ! Broj kaznenih djela u turističkoj sezoni i 70 posto veći

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska policija i jutros je izvijestila o više krađa čije su žrtve uglavnom turisti. Pokazatelj je to crne strane turizma, tzv. turističkog kriminaliteta, a u kojem ljetne mjesece pojedinci, ali i skupine, koriste ne za odmor već za pljačku.

Zadarska županija je turistička destinacija, no atraktivna je ne samo za goste željne odmora i zabave, već i za počinitelje kaznenih djela koji u ljetnim gužvama vide priliku za „laku zaradu“. Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije. 

S dolaskom velikog broja turista na naše područje broj kaznenih djela koji se dogodi zna biti i do 70 posto veći nego što je to u proteklom dijelu godine, odnosno u ostalom dijelu godine izvan sezone. 

Meta lopova najčešće su turisti na plažama, ali i na pretrpanim ulicama, a često koriste i odsutnost gostiju iz njihovih soba i apartmana. Omiljena meta su im i autokampovi. Kradu se bicikli, novčanici, fotoaparati i druga tehnička roba. Počinitelji su često vrlo dobro organizirani: 

Imamo u dosadašnjim godinama iskustva i s organiziranim skupinama za koje smo u suradnji s policijama duž obale znali ih detektirati da su počeli  raditi kaznena djela na području od Istre, pa onda završe sve do Dubrovnika. Njih se hvata uz pomoć suradnje svih policijskih uprava, i razmenom informacijama između policijskih uprava koje se nalaze na moru. 

Lopovima je potrebno tek nekoliko minuta da iskoriste vašu nepažnju  i ukradu vam stvari.  Zadarska policija građane stoga upozorava da se ponašaju opreznije. U tome bi im trebali pomoći i leci sa savjetima kako se ponašati i kako izbjeći krađe, a koje je zadarska policija tiskala i na nekoliko stranih jezika te će se dijeliti  turistima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.