Hrvatski radio

Radio Zadar

Oprezno s petardama

23.12.2013.

09:39

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska policija prijavila je 16-godišnjaka kojega sumnjiči da je prošlog utorka bacio petardu koja je lakše ozlijedila 14-godišnju djevojčicu. Policija je protiv maloljetnika podnijela posebno izvješće zbog dovođenja u opasnost života i imovine Državnom odvjetniku za mladež.

Policija poziva građane na oprez prilikom rukovanja pirotehnikom kako bi se izbjegle neželjene posljedice. 

Također podsjeća, da su pirotehnička sredstva I. razreda najmanje opasna i mogu se prodavati  tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina.  Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena samo od 27. prosinca do 1. siječnja. Važno je da sredstva budu kupljena u ovlaštenim prodavaonicama pirotehničkih sredstava  ili oružja, jer sve kupljeno izvan toga je opasno i nesigurno.

Inače, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana prošle su godine ozlijeđene 32 osobe, od čega je 18 osoba zadobilo teže tjelesne ozljede. Propucano je 18 objekata, a policija je u akciji "Mir i dobro" oduzela 122 komada oružja, 6.176 komada streljiva, 5 kilograma eksploziva, 81 komad raznih eksplozivnih sredstava te 13.278 komada pirotehničkih sredstava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.