Hrvatski radio

Radio Zadar

Oprezno s pirotehnikom - od danas do 1. siječnja dozvoljena uporaba

27.12.2013.

10:06

Autor: HRZ

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Očekuje se i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena. Upravo iz tog razloga policija će poduzimati pojačane mjere sigurnosti oko vjerskih objekata, škola, gradskih trgova, ali i nadzirati prodaju pirotehničkih sredstava u trgovinama i na tržnicama. Budite oprezni da slavlje ne postane tragedija.

     Već tradicionalno u doba božićnih i novogodišnjih blagdana policija provodi operativnu akciju „Mir i dobro“, koja je ove godine započela u ponedjeljak, 16. prosinca 2013. i traje do 8. siječnja 2014. Akcija se provodi radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine, a osnovni cilj je sprječavanje ozljeđivanja osoba i oštećenja imovine. Naime, za vrijeme blagdana, uporaba pirotehnike dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja.   

     Tada veći broj građana nabavlja pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, međutim očekuje se i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena. Upravo iz tog razloga policija će poduzimati pojačane mjere sigurnosti oko vjerskih objekata, škola, gradskih trgova, ali i nadzirati prodaju pirotehničkih sredstava u trgovinama i na tržnicama.

      Tijekom ove akcije prošle godine ozlijeđene su 32 osobe, od čega je 18 osoba zadobilo teže tjelesne ozljede. Propucano je 18 objekata, a policija je oduzela 122 komada oružja, 6.176 komada streljiva, 5 kilograma eksploziva, 81 komad raznih eksplozivnih sredstava te 13.278 komada pirotehničkih sredstava.

      Rezultati prijašnjih akcija Mir i dobro, koje se provode od 1993. godine, pokazuju kako se inkriminirane radnje građana iz godine u godinu smanjuju, a primjerice u PU zagrebačkoj posljednjih pet godina nema smrtno stradalih osoba.

      Najveća opasnost leži u ilegalnom oružju i policija apelira na sve građane da predaju oružje, bilo vojno ili improvizirano jer za to neće snositi nikakve sankcije. Oružje se može predati i anonimno.

      Na kraju dobro je znati kako se pirotehnička sredstva na temelju učinka i količini eksploziva dijele u tri razreda. Pirotehnička sredstva I. razreda najmanje su opasna i mogu se prodavati  tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina.  Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja. Važno je da sredstva budu kupljena u ovlaštenim prodavaonicama pirotehničkih sredstava  ili oružja, jer sve kupljeno izvan toga je opasno i nesigurno.

      Zakon o eksplozivnim tvarima propisao je kazne za fizičke osobe od tisuću do pet tisuća kuna, a za pravne osobe od 20 tisuća do 40 tisuća kuna.

 

       Mir i dobro 2012./2013. u brojkama:

Od 14. prosinca 2012. do 8. siječnja 2013.

32 osobe su ozlijeđene - 18 osoba je teško ozlijeđeno, među njima četvero djece i tri maloljetnika

18 propucavanja objekata - jedna obiteljska kuća, pet automobila, dva stana i deset ostalih objekata

radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeto je: 122 komada raznog oružja, 6.176 komada streljiva raznog kalibra, 5 kilograma eksploziva, 81 komad raznih eksplozivnih sredstava (bombe i dr.) te 13.278 komada pirotehničkih sredstava

703 prekršaja su utvrđena zbog nezakonite uporabe oružja, eksploziva i pirotehničkih sredstava, a prijavljene su 704 osobe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.