Hrvatski radio

Radio Zadar

Oproba napustila vijećnicu zbog Izmjena Prostornog plana: "Hidroelektrane na Zrmanji, Uni i Krupi, kamenolom na Tulovim gredama... Meni je takav Plan neprihvatljiv"

30.03.2023.

14:17

Autor: Filip Matijević

Skupština se iz Poličnika vratila u Dom županije

Skupština se iz Poličnika vratila u Dom županije

Foto: fm / rzd

Jesmo li jedna od najgorih županija kada je u pitanju zbrinjavanje otpada, trebaju li pacijenti Opće bolnice Zadar plaćati parking i uništava li izmijenjeni Prostorni plan prirodu? To su neka od pitanja s današnje Sjednice skupštine Zadarske županije koja se nakon dugo vremena, umjesto u Poličniku, održala u Domu županije na Poluotoku.

Većinom glasova, ali bez većeg dijela oporbe – koja je napustila vijećnicu – Skupština Zadarske županije usvojila je Izmjene i dopune Prostornog plana županije. Izmjene – na koje se čekalo četiri godine - predstavljao je ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije Stipe Gverić. Evo samo dijela dokumenta koji ima više od tisuću stranica:


- Redefiniranje pojedinih zona za ugostiteljsko-turističke namjene, ta je površina smanjena za 81 hektar. Također, dopunjeni su uvjeti za gradnju na poljoprivrednom zemljištu. Planirano je 11 luka nautičkog turizma manje, a planirana su i neka nova područja za razvoj vjetroelektrana, to su Vukšić i proširenje planiranog područja Lišane Ostrovičke, kazao je Gverić.


Brojne je zamjerke na Izmjene i dopune Prostornoga plana imala oporba. Mostov Ivan Matić:


- Prostorni plan u kojem imamo hidroelektrane na Zrmanji, Uni i Krupi, kamenolom na Tulovim gredama, u kanjonu Zrmanje... Meni je takav Plan neprihvatljiv.


Građani su danas prvi put mogli online pratiti sjednicu Županijske skupštine. Od pitanja s Aktualnog sata postavljenih županu Božidaru Longinu izdvajamo ono SDP-ovca Jure Zubčića o zbrinjavanju otpada:


- Zaprepastila me činjenica da u izvješću ministarstva Zadarska županija na deponije odlaže, bez ikakve obrade, čak 97 % otpada, kazao je Zubčić.


Župan Longin je zanijekao tu informaciju uz tvrdnju da je u županiji nekoć bilo 30, a sada su aktivna svega 4 odlagališta.


- Do kraja godine naš Centar za gospodarenje otpadom treba početi s radom i tada nećemo imati odlagališta, kazao je Longin.


Donesena je i odluka o dodjeli Godišnje nagrade Zadarske županije za ostvarena postignuća, a potvrđeno je i da ugostitelj Erik Pavin dobije Nagradu za životno djelo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.