Hrvatski radio

Radio Zadar

Optimizam uoči proglašenja, a već ovo je golem uspjeh

11.09.2019.

14:23

Autor: Filip Matijević

Dino Stanin/PixSell

Dino Stanin/PixSell

Foto: - / -

Zadarski župan Božidar Longin: "Biti treći, drugi ili prvi na cijelom svijetu uz jednu Yokohamu, luku koja je gotovo veća nego cijeli Zadar, to zaista nije nitko očekivao. Iznimno smo ponosni na učinjeno."

Večeras ćemo na najvećem sajmu industrije kružnih putovanja u Hamburgu saznati hoće li zadarska luka Gaženica biti proglašena najboljom svjetskom lukom. Već sam ulazak među tri najbolje od stotinu nominiranih ravan je pobjedi. Nagrada Seatrade Cruise Awards dodjeljuje se više od deset godina lukama koje su u prethodnoj godini pokazale najveći napredak unutar industrije kružnih putovanja. Praktički golobrada Gaženica našla se u konkurenciji japanske Yokohame i norveške luke Olden, a o očekivanjima se iz Hamburga javlja naš izvjestitelj Edi Škovrlj:

Ovdje je zaista optimistična atmosfera. Nekako se svi nadaju i vjeruju u taj uspjeh. Međutim, ako Zadar i ne osvoji tron svijeta u kruzer industriji, već sada možemo reći da je to golem uspjeh. Pokušali smo doznati tko je dobio nagradu, ali tu infomraciju još nemamo. Ona se čuva za večeras za 19 sati za gala-večer kada će biti proglašena najbolja luka svijeta.

A bila to Gaženica ili ne, velika stvar je već učinjena, kaže zadarski župan Božidar Longin:

Biti treći, drugi ili prvi na cijelom svijetu uz jednu Yokohamu, luka koja je gotovo veća nego cijeli Zadar, to zaista nije nitko očekivao. Iznimno smo ponosni na učinjeno.

Temelj za dodjelu nagrade je rad lučke uprave, a zadarska je u tom segmentu učinila mnogo. U četiri godine promet je s 20 tisuća skočio na 200 tisuća putnika. Brojke za ponos i ravnatelju Lučke uprave Zadar - Robertu Škifiću:

Mislim da je prevladalo otvorenje ovog našeg terminala koji je jedan od najvećih putničkih terminala na ovom dijelu Sredozemlja i perspektiva kruzer luke Zadar s obzirom na blizinu aerodroma i povezanost s autocestom i kapaciteti terminala koji mogu zadovoljiti sve najsuvremenije zahtjeve kruzer biznisa.

Rebeka Pevec, direktorica Zadar International Port Operations - tvrke koja je koncesionar Gaženice, u nominaciji vidi enormni potencijal:

To nam je veliko priznanje i puno će nam značiti u daljnjem razvoju i pozicioniranju luke na Jadranu i pozicioniranju u lokalnoj zajednici kao luke u kojoj su kruzeri dobrodošli.

Odluka se očekuje iza 19 sati, ali već su Zadar i Hrvatska dobili snažnu promociju u svijetu kružnih putovanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.