Hrvatski radio

Radio Zadar

Optužba: Slavica je kriv

03.09.2013.

12:00

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zvonko Ivić: Optuženi Dražen Slavica kriv je za smrt dvanaestorice vatrogasaca na otoku Kornatu te teško stradavanje jedinoga preživjeloga Frane Lučića, pa zbog toga tražim da ga ovo sudsko vijeće proglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo i zastupnici obitelji stradalih vatrogasaca na Kornatu predložili su u svojim završnim govorima da Sudsko vijeće proglasi krivim Dražena Slavicu za stradavanje gasitelja te ga kazni u skladu sa zakonom.

Nakon više od pet i pol sati iznošenja završnih riječi zamjenik šibensko-kninskoga državnoga odvjetnika Zvonko Ivić sudu je predložio da optuženoga Dražena Slavicu proglasi krivim za kornatsku targediju: 

Da kritičnoga dana optuženik nije prekršio ovih 13 blanketnih propisa ova tragedija se ne bi dogodila i vatrogasci bi bili živi. Optuženik je znači izravno odgovaran za smrt dvanaest vatrogasaca i teške tjelesne ozljede s trajnim posljedicama kod Frane Lučića. Zato predlažem da sud optuženika proglasi krivim, da ga osudi po zakonu, te mu izrekne odgovarajuću kaznu zatvora. 

S njime se složio i zastupnik obitelji stradalih vatrogasaca Maro Mihočević, upozorivši kako ni šest godina nakon tragedije ne znamo uzroke stradavanja vatrogasaca: 

Ne zaboravimo na kraju da se ovaj kazneni postupak vodi zbog poginulih vatrogasaca, te zbog ovih ljudi koji sjede u ovoj sudnici. Njihovi roditelji, bračni drugovi, djeca, braća i sestre će i dalje tražiti uzrok stradavanja. 

Sudskom vijeću sutra će se obratiti i Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović, a presuda bi mogla biti izrečena početkom idućega tjedna. Bude li proglašen krivim Slavici prijeti kazna u trajanju od 3 do 15 godina zatvora. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.