Hrvatski radio

Radio Zadar

Optužnica protiv Kalmete: Sredinom kolovoza nove pojedinosti

08.06.2015.

12:00

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do pritvaranja gradonačelnika Zadra neće doći i branit će se sa slobode, demantirao je neke napise, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, riječima da u optužnici nije stavljen prijedlog da se protiv njega primijeni bilo kakva mjera procesne prisile. Nadalje u sljedeća dva mjeseca Optužno vijeće ima rok da odgovori na žalbu optuženih. Rokovi počinju teći od trenutka njezinog uručenja svim optuženicima i njihovim braniteljima, a proces može potrajati jer je optuženika trinaest. Sredinom ili krajem kolovoza znat će se nove pojedinosti.

Zadarska javnost i dalje spekulira o sudbini Božidara Kalmete. Zbog političara protiv kojih se vodi kazneni postupak, a nisu podnijeli ostavku na gradonačelničku dužnost, poput Bandića ili Vlahušića javnost se pita - hoće li Kalmeta u zatvor?

Kao što smo već javljali, zadarski gradonačelnik neće odstupiti, a pravo na odgovor na USKOK-ovu optužnicu će iskoristiti. Optužno vijeće žalbu može uvažiti, a optužnicu poslati USKOK-u na doradu. A ako optužnica bude potvrđena:

"Onda procedura ide u pravcu da se određuje novi sudac, kao predsjednik raspravnog vijeća, te on odlučuje kada će zakazati raspravu.
U ovoj fazi, u optužnici nije stavljen prijedlog da se protiv Božidara Kalmete primijeni bilo kakva mjera procesne prisile "

- pojasnio nam je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

"Obzirom da se radi o 13 optuženika, za vjerovati je da će sve skupa malo potrajati. Optužno vijeće ima rok od dva mjeseca, a ti rokovi počinju teći kad proteknu rokovi za odgovor na optužnicu, to nije od petka prošlog tjedna kaka je vijest objavljena, jer rokove ne računamo od trenutka kada je optužnica podignuta nego od trenutka kad je uručena svim optuženicima i njihovim braniteljima."


Dakle, u roku od dva mjeseca optužno vijeće će zakazati ročište na kojem će odlučiti o osnovanosti optužnice. Iako nije zahvalno spekulirati o ishodu, u poznavatelji prava smatraju kako su šanse da se obustavi kazneni postupak - nikakve. Jednako kao što sumnjaju da će sudski proces biti okončan prije parlamentarnih izbora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.