Hrvatski radio

Radio Zadar

Optužnica protiv Kalmete u petak pred optužnim vijećem

02.05.2016.

18:27

Autor: HRT centar Zadar / HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zagrebačkom Županijskom sudu za petak je zakazana sjednica na kojoj će se odlučivati o osnovanosti optužnice protiv zadarskoga gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete.

Vrhovni sud je odbio da se iz spisa u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker izdvoje iskazi nekih svjedoka pa je na zagrebačkom Županijskom sudu za petak zakazana sjednica na kojoj će se odlučivati o osnovanosti optužnice protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, optuženog da je sa svojim suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović izjavio je Hini da je Vrhovni sud, odlučujući o zahtjevu za izdvajanjem nekih iskaza, zauzeo isti stav kao Županijski sud na prvoj sjednici optužnog vijeća u studenom prošle godine. No, rješenje nije vidio s obzirom da Kalmeta nije ni tražio izdvajanje nikakvih dokaza jer mu u prilog navodno idu sve činjnice i dokazi koje su utvrđene u istrazi.

Obrana tvrdi da nema pravnih osnova za optužnicu protiv Kalmete

Kalmetu je, kaže, tek neizravno spomenuo jedino bivši čelnik HAC-a, Josip Sapunar. "Od svih ostalih svjedoka nitko nije spomnuo Kalmetu niti je s njima bio u kontaktu", kazao je Vilajtović. Dodao je i da smatra da bi postupak protiv Kalmete, zbog toga, trebao biti obustavljen još pred optužnim vijećem, jer "nema niti jedan pravni osnov da se ta optužnica potvrdi".

Optužnio vijeće sutkinje Tanje Pavelin Borzić optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

Branko Šerić, odvjetnik optuženog Igora Premilovca na čijem je priznanju u velikoj mjeri utemeljena Uskokova optužnica kazao je ranije da je iskaz njegova branjenika obuhvatio čitav niz poslovnih događaja koji su inkriminirani, ali samo u odnosu na prvu četvoricu okrivljenika.

U optužnici podignutoj 5. lipnja prošle godine Uskok tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Ključni svjedok tužiteljstva bivši financijski direktor HAC-a

Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

No, Kalmeta je u medijskim istupima odbacivao sve tvrdnje Uskoka ističući kako nije vjerovao da će doći do podizanja optužnice jer "nije ništa kriv" te da ne planira podnijeti ostavku na gradonačelničku dužnost.

Nekoliko dana nakon podnošenja optužnice zbog izvlačenja novca za cestogradnju protiv Kalmete je postala pravomoćna istraga zbog zlouporaba kojima je, zajedno s Livakovićem, navodno oštetio Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za više od 600.000 kuna, naručivši preko marketinške agencije Fimi media propagandni film "Prometna renesansa Hrvatske", koji navodno nije bio potreban ni korišten.

U drugom kraku afere Remorker novac je, također preko Premilovčeve tvrtke, navodno izvlačen iz Hrvatske gospodarske komore, zbog čega je optužen i dugogodišnji predsjednik te institucije Nadan Vidošević.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.