Hrvatski radio

Radio Zadar

Optužnica za odlaganje klaoničkog otpada na području Lišana Ostrovičkih

13.05.2020.

10:16

Autor: tp

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Benkovačka policija osumnjičila je 71 godišnjaka da je u rujnu prošle godine i travnju ove, na području Lišana Ostrovičkih u više navrata odlagao klaonički otpad. Provjerom je inspektorat utvrdio nesukladnosti uz promet i registraciju životinja na njegovom gospodarstvu te podnio optužni prijedlog.

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Odjela općeg kriminaliteta PU zadarske u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Benkovac, proveli su kriminalističko istraživanje nad 71-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz domene općeg kriminaliteta.

Sumnjiči se da je na području Lišana Ostrovičkih u mjesecu rujnu 2019. na lokaciji Markova i Kanjiška greda u jedan navrat odložio na tlo klaonički otpad, te da je krajem travnja 2020. godine, na lokaciji Šaponjske njive, u četiri navrata odložio na tlo klaonički otpad, čime je u više naizgled povezanih pošiljki izvršio nedozvoljeni promet otpadom u količini više od neznatne.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja u suradnji s veterinarskom inspekcijom zadarske ispostave Državnog inspektorata na mjestima pronalaska odbačenog otpada izvršen je očevid, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata pokrenula je upravni postupak te je jedinici lokalne samouprave naređeno propisno zbrinjavanje nusproizvoda klaoničkog otpada kao i dezinfekcija svih odlagališta. Po Nalogu Općinskog suda u Zadru izvršena je pretraga objekta u vlasništvu 71-godišnjaka, kojom prilikom su od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata utvrđene nesukladnosti vezane uz promet i registraciju životinja na predmetnom gospodarstvu, u svezi čega će veterinarska inspekcija Državnog inspektorata izdati rješenje o otklanjanju utvrđenih nesukladnosti te podnijeti optužni prijedlog Općinskom sudu u Zadru. Isto tako su o događaju upoznate nadležne institucije radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Ugrožavanje okoliša otpadom iz čl. 196. st.1. Kaznenog zakona, protiv njega bit će podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.