Hrvatski radio

Radio Zadar

Optužnica za petorku s otoka Ugljana

13.01.2017.

08:56

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državnom odvjetništvu policija je podnijela kaznene prijave zbog Zlouporabe položaja i ovlasti te zbog krivotvorenja službenih isprava protiv ukupno 5 osoba s otoka Ugljana. Među optuženima je nekadašnji načelnik općine Preko i bivši saborski zastupnik Ante Jerolimov,

Mediji navode da su u nezakonite poslovne malverzacije bili uključeni i Zvonimir Nižić Grof, Lenko Celent, Mira Barešić i Branko Kolega.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba koje se sumnjiči za više kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti i Krivotvorenja službene ili poslovne isprave počinjenih u proteklih deset godina.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem 48-godišnjaka se sumnjiči da je kao čelnik tijela lokalne samouprave, inicirao pokretanje postupka za uvjetovanu prodaju općinskog zemljišta na otoku Ugljanu za izgradnju tržnice i ribarnice, kao i pokretanje postupka raspisivanja natječaja za dobivanje koncesije na pomorskom dobru.

Nakon što je zemljište na natječaju kupilo trgovačko društvo u vlasništvu 63-godišnjaka, isto društvo je na navedenom zemljištu, izgradilo objekt suprotno tekstu natječaja.

56-godišnjaka se sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe općinskog komunalnog društva, od županije tražio i dobio koncesiju na trajektnom pristaništu te je istu bez osnove prepustio privatnom društvu  čiji je osnivač i odgovorna osoba bio 61-godišnjak. Prethodno je lokalna samouprava financirala projekte i elaborate potrebne za realizaciju koncesije, a nakon prenošenja koncesije, 61-godišnjak je izvršio prijenos vlasništva društva na članove obitelji 48 i 56-godišnjaka, nakon čega su njih dvojica svojim sredstvima financirali izgradnju objekata na koncesioniranom prostoru.

56-godišnjaka i 45-godišnjakinju se sumnjiči i da su namjenska sredstva općinskog trgovačkog društva koristili suprotno njihovoj namjeni.

Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima je milijunska, a protiv svih nadležnom Državnom odvjetništvu podnose se kaznene prijave zbog Zlouporabe položaja i ovlasti, a protiv 48 i 56-godišnjaka te 45-godišnjakinje zbog krivotvorenja službenih isprava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.