Hrvatski radio

Radio Zadar

Orgulje pod vedrim nebom

20.08.2019.

08:25

Autor: HRT Radio Zadar/Dora Dunatov

Orgulje       pod vedrim nebom

Orgulje pod vedrim nebom

Foto: - / -

U Zadru se nastavlja jedinstveni festival orgulja. Zvijezde trećeg koncerta u atriju palače Cedulin bili su zadarska orguljašica TEA KULAŠ, ujedno i organizatorica Festivala, slovenska orguljašica TJAŠA DROVENIK te ruski orguljaš ALEKSEJ VILEGŽANIN.

Posebnost ovog koncerta je fizičko izmještanje orgulja izvan crkvenih zidova pod zvjezdano nebo. To su omogućile preko 300 kg teške mobilne električne orgulje iz slovenske radionice Škrabl (Accent Organs) koje svojim najnovijim performansama pokušavaju dostići zvuk i osjećaj velikih klasičnih orgulja. Usto, važno je ovdje napomenuti i to da je taj besplatan koncert na neki način inspiriran idejom „happeninga na otvorenom“ koji se sjajno uklapa u prostor atrija palače Cedulin, a koji je pak svojim rešetkastim prozorima i lokacijom nevjerojatno dobro odradio svoju zadaću zaustavljanja i divljenja prolaznika.

Divljenje je, dakako, imalo debelo pokriće s obzirom na to da su se za jednim instrumentom punih sat vremena izmjenjivala tri para vrhunskih orguljaških ruku glazbenika mlađe generacije uz atraktivan program velikim dijelom u transkripciji samih izvođača. Publika je napokon mogla vidjeti sve akrobacije koje orguljaši izvode tijekom svog nastupa, istovremeno alternirajući između tri klavijature (manuala), pedala i registara.

Spomenimo i to da je upravo to troje orguljaša, Tea Kulaš, Tjaša Drovenik i Aleksej Vilegžanin, uključeno i u pedagoški rad u okviru interdisciplinarnih kreativnih radionica koje se od prošloga petka pa sve do utorka održavaju u prostorijama Glazbene škole Blagoje Bersa u sklopu Zadar Organ Festivala. Radionice su okupile tridesetak djece i mladih iz cijele Hrvatske, animirajući ih oko likovnih (voditeljica slikarica Irena Baković Marušić), plesnih (voditeljica plesačica Anđela Bugarija) i glazbenih radionica. Rezultati radionica bit će predstavljeni danas ispred i unutar zadarske katedrale s početkom u 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.