Hrvatski radio

Radio Zadar

Orgulje za koje zna cijeli svijet

10.01.2016.

10:32

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Morske orgulje sviraju već deset godina. Mnogi su njima oduševljeni i vijesti o njima šalju u svijet. Oduševio se i po mnogima najbolje plaćeni sportaš svijeta - boksač - Floyd Myweather i objavio to na društvenoj mreži na kojoj ima nekoliko milijuna pratitelja.

Neumorno, bez prestanka, nekad jače, nekad tiše, ovisno o vjetru, morskim strujama, ili brodu koji prođe uz njih, sviraju morske orgulje svoju melodiju. Uvijek različitu, jer ni val, koji donosi note s mora, nikad nije isti.

Čovjek ne može vjerovati da je prošlo deset godina, a jedan od razloga zašto ne može vjerovati je što je to zbilja dobar proizvod i dobra stvar koja se dogodila, a sve što je dobro, brzo leti. dakle nešto što je Zadar izdiglo nemjerljivo - kaže direktor Turističke zajednice Grada Zadra Zvonko Šupe.

Već nakon premijere morskog koncerta, u svibnju 2005.-te, ubrzo su postale atrakcija, mjesto na kojem nebo i more, uz već prepoznate, zadarske zalaske Sunca, spaja glazba, pjesma koju stvara priroda. Vremenski spoj, autora Nikole Bašića, koji se neprestano mijenja.

Tu mi je nekako najbolje doći, u kontakt s morem, imaš svoj mir, svoju tišinu, uvik nešto novo nađeš, predivno, pogotovo navečr kad se upali Pozdrav Suncu, nepresušan izvor. - objašnjava fotograf Roberto Lerga.

"Postoji mjesto na Jadranskom moru, u Zadru, u Hrvatskoj, koje je jedinstveno u svijetu. Ono što isprva izgleda kao mjesto gdje se možete odmoriti, nakratko, ustvari je golemi glazbeni instrument koji svira uz pomoć mora."- dio je to teksta koji je na društvenoj mreži napisao jedan od najpopularnijih sportaša svijeta..

Riječ je o američkom boksaču - Floydu Myweatheru, po mnogima jednom od najboljih boksača svih vremena. ako je jedna takva sportska veličina, spomenula Zadar s orguljama, mislim da to samo po sebi sve govori. o kolikoj atrakciji je riječ, i koliko je s tim riječima dobila na promociji - kaže naš sportski novinar Željko Kapelari.

A na društvenim mrežama njegove objave prati 12 i pol milijuna fanova.

Svjetski mediji su dolazili, osim u Zadar, mnogi su dolazili isključivo zbog orgulja, pa su tu bile prezentacije svjetskih automobila, revije, festivali, klapska pjevanja, sjećamo se. - govori Zvonko Šupe.

U prvih deset godina, morske su orgulje, a s njima i Zadar i Hrvatska, obišle, i još obilaze svijet. Obilaze ih svakodnevno i domaći i gosti, uživajući u spoju glazbe i mora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.