Hrvatski radio

Radio Zadar

Originalni božićni ukrasi

24.12.2016.

10:38

Autor: Melita Šare

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz radionice zadarske Udruge Cinaz "izlaze" originalni božićni ukrasi. Kako blagdani, uz veselje, znače i velik trošak, zašto ne izraditi ukrase od otpada? .

Advent na dalmatinski način. Haski je tu, improvizirane sanjke i umjetan snijeg. Mali Dalmatinci "guštaju".

Jel ovo pravi snijeg? Da. - odgovara mali Grgo. Jel se voliš više igrati u snijegu ili u blatu? U blatu. Zato što si prljaviji kasnije, jel'da? Da.

Ne znamo bi li se mama baš složila, ali glavno da mali Grgo uživa u "Providurovoj bajci". Skriva ona za malo veće i sasvim neobičnu radionicu. Za njezine polaznike otpad je pravo malo blago.

Trebamo biti i malo više osviješteni i spoznati važnost recikliranja i malo izbjegavati sve te konzumerističke klopke. - kaže Morana Rogić iz Udruge CINAZ.

 

U klopku kreativnosti odmah se uhvatila i Marija. Baš je zanima što će za petnaestak minuta ispasti od rola toalet papira.

Iskreno zato što ne znam što s njima napraviti, s brdo stvari doma, neznam što s njima. - objašnjava Marija, polaznica božićne radionice ukrasa.

Neki pozorno slušaju učiteljicu, dok se drugima "upalila žarulja" pa po svome.

Spremam svijećnjak.Kakav će biti? Male lučice u staklenku i izvana ukrasiti.. - kaže Roberta.

Od žarulje snješko, od agruma jeftin,ali itekako efektan ukras.I mogli bismo nabrajati do kasno u noć. Pahulje od toalet papira su gotove. Još samo da se posuše.

Znači sa akrilnim bojama sam obojala , glitter i to je to , vrlo jednostavno. - dodaje Marija.

I sad neka netko kaže da otpad nije lijep. Sve je u očima promatrača. U svakom slučaju ova pahulja imat će počasno mjesto na božićnom drvcu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.