Hrvatski radio

Radio Zadar

Osjećam se jako lipo i lagano kad dam krv

28.10.2013.

13:09

Autor: SJMandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jelena Šešo dobila je danas priznanje za 75. darivanje krvi, a za 100. darivanje Božidar Kolanović i Dragutin Matak . Oni su trojica od 38-ero zadarskih darivatelja koji su primili priznanja na svečanosti u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi.

 Nagrađeni darivatelji ove su godine dali 2050 doza krvi na što smo jako ponosni, istaknuo je Boro Galac, ravnatelj zadarskog Crvenog križa. Najveći pljesak među nazočnima dobila je gospođa Šešo. Naime 75 darivanja kod žena vrijedno je kao 100 darivanja kod muškaraca.  Godine kad je počela darivati krv se točno ne sjeća, ali je zadovoljstvo uvijek isto:

    " Osjećam se jako lipo i lagano kad dam krv, a o sreći i zadovoljstvu da ne govorim...Nastojim nagovoriti ljude, širiti svijest da treba činiti dobra djela. Kad dam krv nitko sritniji od mene, jako sam zadovoljna i ponosna. ",rekla je Jelena Šešo na prigodnoj svečanosti u Domu županije.

       Božidaru Kolanoviću čist velebitski zrak pomaže održavanju dobrog zdravlja jer se godinama kako darivanjem krvi bavi i planinarenjem. On je ove godine dobio priznanje za stoto darivanje, kao i Dragutin Matak. Počeo je 1969., a danas na akcije svoga aktiva ne ide sam…

         " Idemo ja i supruga i sinovi, cijela obitelj, i sada još moram nagovoriti i unuka da nam pravi društvo, ali on se malo se boji injekcije..."

     Igle se sigurno ne boji 38 nagrađenih humanitaraca - 6 -orica su dala krv 35 puta, 22 darivatelja 50 puta, trojica   55 puta, te njih četvero čak 75 puta.  60-ak aktiva zadarskog Crvenog križa godšnje ostvari između 5 i 5 i pol tisuća doza krvi. Zahvaljujući njima zadarska i biogradska bolnica ni u tijeku turističke sezone ove godine niti jednom nisu ostale bez nužnih zaliha tekućine koja život znači.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.