Hrvatski radio

Radio Zadar

Oskarovac "Belfast" u Kino zoni

02.08.2022.

06:31

Autor: Radio Zadar

Film Belfast

Film Belfast

Foto: - / -

Kolovoz u Kino Zoni započinje dobitnikom Oscara za scenarij, iznimnom autobiografskom dramom o odrastanju u zori oružanog sukoba katolika i protestanata, svestranog glumca i redatelja Kennetha Branagha - „Belfast“!

Ljeto 1969., devetogodišnjak Buddy odrasta u radničkoj obitelji u sjevernom Belfastu. Dane provodi na ulici, u kojoj živi i sva njegova dalja rodbina, igrajući se s prijateljima. Buddy je sretan, zdrav i siguran. No, sve se mijenja kad započnu sjevernoirski sukobi, a Buddy bijeg od novonastale turbulentne stvarnosti pronalazi u filmovima, glazbi i stripovima. 


Buddyjeva skromna obitelj ne želi birati strane jer su za njih svi ljudi jednaki, no ulica ne misli isto, a tu su i nagomilani dugovi koji ih tjeraju na odluku da li ostati ili napustiti voljeni Belfast?

U glavnim ulogama, uz maestralnog 10-godišnjeg Jude Hilla, nalaze se etablirani Jamie Dornan, Ciarán Hinds i Caitriona Balfe te nenadmašna „dame“ Judie Dench!

Za izvanredan filmski ep o vlastitom djetinjstvu u predratnom Belfastu, Kenneth Branagh, uz već spomenuti Oscar za scenarij, između ostalog nagrađen je BAFT-om za najbolji film i Zlatnim globusom za scenarij.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.