Hrvatski radio

Radio Zadar

Oslobađanjem Križa Zadrani su napokon mogli odahnuti

20.05.2022.

07:29

Autor: Domovinski rat

Obilježavanje akcije Jaguar 2017. Foto Toni Pajkin / Radio Zadar

Obilježavanje akcije Jaguar 2017. Foto Toni Pajkin / Radio Zadar

Foto: Foto Toni Pajkin / Radio Zadar / /

Ovih dana obilježava se obljetnica - još jedne važne vojne akcije u Domovinskom ratu, a koja je odigrana na zadarskom području. 

Riječ je o operaciji kodnog naziva " Jaguar" u kojoj su, nakon pet dana borbi 22. svibnja 1992. godine, postrojbe 159. brigade Hrvatske vojske zauzele brdo Križ, dominantan položaj u zaleđu Bibinja i Sukošana s kojeg su srpski pobunjenici ugrožavali šire područje Zadra. Za 30. obljetnicu akcije predstavljena je i knjiga - Vojna akcija Jaguar 1992.: arhivsko, medijsko i memoarsko gledište". 


U petak se obilježavanje nastavlja polaganjem vijenaca u spomen na branitelje pod središnji križ na Gradskom groblju u Zadru, a u 11 sati bit će održana svečana akademija na brdu Križ.Radi se o stručnoj knjizi u kojoj je obrađeno arhivsko gradivo, medijski prilozi koji su iz realnog vremena, i prikupljeni su iskazi od hrvatskih branitelja akcije Jaguar

Jedan od autora knjige Josip Čerina

Ta cjelokupna priča ide u jednom smjeru, a to je oslobađanje brda Križ, s druge strane pak vidimo jedan veliki entuzijazam hrvatskih branitelja koji unatoč mnogim problemima, odredbama, tog sarajevskoga sporazuma uporno stišću taj obruč, i točno je vidljivo kroz dokumente da će taj obruč biti uspješan, upravo zbog toga svega je grad Zadar i cjelokupan promet Jadranskom magistralom napokon je postao siguran.

Jedan od autora knjige Tomislav Šulj , Hrvatski memorijalni-dokumentacijski centar Domovinskog rata

tonske izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.