Hrvatski radio

Radio Zadar

Oslobođeni Slavica:Tužan sam,nismo saznali istinu,izgubili smo kolege!

08.09.2013.

14:05

Autor: VŠetka/ŽMorovićRudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U obrazloženju presude, sudac Babić rekao je da nema dokaza da su učinjeni propusti. Slavica je postupao rutinski, a istraga je pokazala da nije poimenice birao ljude nego su to radili zapovjednici lokalnih DVD-ova. Poslani ljudi koji su trenutno bili na raspolaganju. Obitelji stradalih vatrogasaca, u mukloj tišini sudnice saslušale su obrazloženje presude s kojom se i dalje ne slažu. Tužitelji najavljuju žalbu.

Prve reakcije:

Oslobođen je Slavica po svim točkama optužnice - javljaju naši novinari iz sudnice. Odvjetnik Slavice, Čedo Prodanović očekivao je kaže oslobađajuću presudu, jer se od početka vidjelo da kaznena odgovornost Slavice, ali i nikoga drugoga po njegovom mišljenju ne postoji.  Radi se o nesretnom slučaju, o izuzetnom događaju, kaže Prodanović.

"Po dokazima iznesenim na glavnoj raspravi i po utvrđenom činjeničnom stanju i dalje smatram kako je optuženik počinio kazneno djelo upravo onako kako mu se optuženicom tereti. Nezadovoljni presudom, najavljujemo žalbu " - kazao je tužitelj Zvonko Ivić.

Iako se očekivala burna reakcija roditelja nakon presude, ona je izostala. No, nakon izlaska iz sudnice njihove prve reakcije su bile :

"Izgleda da smo se obratili krivoj instituciji; Ja sam znao da će ovako završiti, a mislim da je u ovome svoju ulogu odigrala i politika; Prestrašno, zato što  sve reže, ono što ne ide u prilog se reže."   

 Šest godina od stradavanja vatrogasaca u kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku, na zadarskome Županijskom sudu objavljena je nepravomoćna presuda bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.

 

Podsjećamo,

Dražen Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 vatrogasaca, među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.    

Tijekom suđenja ispitano je više od stotinu svjedoka i pročitane tisuće stranica stručnih vještačenja. No, odvjetnik obitelji stradalih vatrogasaca u završnom je govoru podsjetio da ni nakon dugotrajne istrage "pune propusta" i cijelog suđenja nije utvrđena istina ili otkriven uzrok tragedije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.