Hrvatski radio

Radio Zadar

Osnovci mogu i 10 dana bez ekrana

13.07.2016.

10:41

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Djeca su više vremena provodila s obitelji, pomagala u kućanskim poslovima, boravila u prirodi, kreativno provodila slobodno vrijeme osmišljajući razne društvene igre za cijelu obitelj, više su međusobno razgovarali - rezultat je ovogodišnjeg projekta "Deset dana bez ekrana" Udruge Cinaz.

Udruga Cinaz je i ove školske godine provela projekt "Deset dana bez ekrana" u tri osnovne škole (u Đurđenovcu pokraj Osijeka, Benkovcu i Privlaci pokraj Zadra). Projekt je usko povezan s građanskim odgojem u školama te je kao takav prepoznat iz godine u godinu. O rezultatima projekta: 

 Cilj projekta je smanjiti vrijeme koje djeca provode pred ekranima, kreativnije osmišljavanje slobodnog vremena te razvoj kritičkog razmišljanja. Kao takav, projekt se uklapa u ciljeve Građanskog odgoja te je ove godine prepoznat i proveden u tri osnovne škole. Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera u Đurđenovcu pokraj Osijeka provela je projekt od 20. do 29. veljače 2016. god. U projektu je sudjelovalo 18 učenika 4.a razreda.

Osnovna škola Privlaka u Privlaci pokraj Zadra po drugi je put provela ovaj projekt od 24.travnja do 3.svibnja 2016.god., sudjelovalo je 12 učenika iz 5.a i 5.b razreda. Osnovna škola Benkovac provela je projekt u matičnoj školi te u područnim školama Lisičić i Podlug. U matičnoj školi sudjelovalo je čak 59 učenika iz 5., 6. i 7. razreda, dok je u područnim školama sudjelovalo 12 učenika iz nižih razreda.

Tijekom projekta u školama su održane radionice i predavanja za sudionike, a učenici su na kraju nagrađeni priznanjima i poklonima. Većina učenika uspješno je provela 10 dana bez ekrana u raznim samostalnim i društvenim aktivnostima,  te su naučili selektivno pratiti medijske sadržaje, a u svemu su im pomagali roditelji i ostali članovi obitelji.

Svi sudionici su izrazili zadovoljstvo projektom , a roditelji su istaknuli pozitivne ishode: djeca su više vremena provodila s obitelji, pomagala u kućanskim poslovima, boravila u prirodi, kreativno provodila slobodno vrijeme osmišljajući razne društvene igre za cijelu obitelj, više su međusobno razgovarali.

Najviše im je nedostajalo gledanje televizije, posebice serija koje redovito prate, igranje igrica te dopisivanje putem mobitela. Udruga Cinaz i dalje će nastaviti provoditi ovaj projekt, a za sljedeću školu godinu već postoji interes nekoliko škola iz različitih  gradova RH, navodi se u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.