Hrvatski radio

Radio Zadar

Osnovna škola Zadarski otoci : Obnavljamo zaboravljenu tradiciju u čast Gospi od Zdravlja

12.09.2022.

15:30

Autor: Dino Kajić

Projekt "Gospa od Zdravlja"

Projekt "Gospa od Zdravlja"

Foto: Dino Kajić / /

Osnovna škola Zadarski otoci već deset godina za redom organizira i sudjeluje u projektu Gospa od Zdravlja. Cilj im je bio postavljanje nove kamene ploče koja je pala u zaborav, a svjedoči o zahvali građana Zadra Djevici koja ih je sačuvala od požara. Ploča je postavljena u crkvi prije pet godina, a škola na današnji dan organizira program i procesiju, te oživljava tradiciju dijeljenja fritula. 


"Danas obilježavamo deset godina našeg projekta obnove Gospe od zdravlja, to je jedan stari običaj koji je prije bio prisutan u Zadru u čast Gospe kao zagovornice koja je spasila grad nakon eksplozije skladišta muk grad, da ljudi dijele gradom fritule, i to je postao običaj svake godine međutim nakon Drugog svjetskog rata taj je običaj zaboravljen, mi smo zajedno sa svećenicima iz Gospe od Zdravlja obnovili taj običaj i sad svake godine na ovaj datum mi dijelimo fritule po gradu."

Davor Barić, ravnatelj osnovne škole Zadarski otoci

Izjava Davora Barića, ravnatelja škole Zadarski otoci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.