Hrvatski radio

Radio Zadar

Osoba koja je jučer zaprimljena u Opću bolnicu Zadar nema koronavirus

26.02.2020.

16:10

Autor: HRT Radio Zadar

Ilustracija - foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ilustracija - foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Osoba koja je jučer zaprimljena u OB Zadar nema koronavirus - priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije. Iz klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu stigli su nalazi i oni su negativni - navodi se također u priopćenju.

Za sad nema novih sumnji na koronavirus u zadarskim zdravstvenim ustanovama.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Iz klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu stigli su nalazi osobe koja je jučer zaprimljena u zadarsku Opću bolnicu koji su negativni na koronavirus.
Nakon pregleda dežurnih liječnika utvrđeno da se vjerojatno radi o jednoj vrsti prehlade, ali za svaku sigurnost uzeti su njegovi uzorci i poslani na analizu.
Do 15 sati u naše zdravstvene ustanove nije se javila niti jedna osoba sa simptomima koronavirusa.
U nastavku prenosimo priopćenje Stožera civilne zaštite Hrvatske:

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojim građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u Talijansku Republiku:

(http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/preporuka-za-putovanje-u-talijansku-republiku,32690.html)  

Hrvatskim državljanima preporučuje se pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u talijanskim pokrajinama Lombardiji i Venetu unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u spomenutim talijanskim regijama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore spomenutim talijanskim regijama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa. 

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo  svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

Upite vezane uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske možete slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr   

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske će kontinuirano pratiti daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.