Hrvatski radio

Radio Zadar

Osobe koje su preboljele covid trebaju se cijepiti samo s jednom dozom

30.04.2021.

15:39

Autor: hina/HRT Zadar

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Osobe koje su preboljele covid trebaju se cijepiti samo s jednom dozom, broj novozaraženih koronavirusom manji je u odnosu na prošli tjedan za 13,5 posto, a jučer je u Hrvatskoj u jednom danu cijepljeno rekordnih 46.887 ljudi, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je na konferenciji za novinare da je dopunjena preporuka o cijepljenju, po kojoj se osobe koje su preboljele covid-19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom.

Ovoga tjedna 13,5 posto manje zaraženih

"Sada već ima dovoljno podataka o tome da druga doza nakon preboljenja bolesti ne doprinosi razini antitijela", rekao je Capak. Ovoga tjedna bilježimo 13,5 posto manje zaraženih nego u prošlom tjednu, a jučer je postignut rekord u broju cijepljenih u jednom danu jer je cijepljeno 46.887 ljudi.
Trenutna incidencija na 100.000 stanovnika je 699,3, najniža je u Istarskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji. Među zemljama EU-a Hrvatska je po incidenciji na 25. mjestu, a po smrtnosti na milijun stanovnika na 19. mjestu.
Danas je udio pozitivnih 21,6 posto od ukupno testiranih, a u zadnjih 14 dana bio je 23,7 posto. HALMED je dosad primio 2806 prijava nuspojava na cjepivo - 1349 za Pfizer, 217 za Modernu i 1258 za AstraZenecu.

Ravnatelj HZJZ-a rekao je kako broj sudionika na nekom skupu uoči lokalnih izvora ovisi o županijskoj odluci, u Zagrebu je to 25, a u nekim županijama 15.
"Ne bi bilo primjereno dopustiti da se na takve skupove pozivaju umjetnički izvođači ili da se dijeli hrana i piće. Izbori su važni i trebaju se održati, ali pod strogim epidemiološkim okvirom", poručio je Capak.

Istaknuo je kako nema prepreka da ljudi koji će tijekom ljeta boraviti na moru cjepivo prime u mjestu boravka.

Stožer je do 15. svibnja produžio odluku koja se odnosi na okupljanja, rad trgovina, javni prijevoz i ograničenja prelaska granice, kazao je voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nove odluke o testiranju osoba iz EU-a ili schengenskog prostora

Pritom je odlučeno da osobe koje dolaze iz EU-a ili schengenskog prostora mogu ulaziti na temelju brzog antigenskog testa pa više neće morati ponoviti testiranje ako u Hrvatskoj ostaju duže od 10 dana.
Osobe koje su preboljele covid ili su cijepljene jednom dozom bit će izuzete od obaveze predočenja negativnog testa ili karantene, kazao je Božinović.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako broj zaraženih u Europi već tri tjedna pada, ali je i dalje previsoki dnevni broj novooboljelih, u deset zemalja ih je više od 500 na 100.000.
Više od 90 posto je britanska varijanta koronavirusa, detektiraju se i ostale varijante ali nije zabilježen njihov značajan porast. Varijanta koja cirkulira Indijom pojavila se u sedam europskih zemalja i, po svemu sudeći, na nju će cjepivo djelovati. Europska agencija za lijekove zasad nije zabilježila incidente vezane uz drugu dozu AstraZenece, kazala je Markotić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.