Hrvatski radio

Radio Zadar

Osobe s invaliditetom na tržištu rada i dalje se suočavaju s predrasudama

18.05.2017.

15:04

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proteklih nekoliko godina bilježi se trend porasta zapošljavanja osoba s invaliditetom. No, one i dalje nailaze na brojne prepreke koje je potrebno ukloniti, istaknuto je na 13. Međunarodnom skupu o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom koji se održava u Zadru.

Tatjana Ličina rehabilitator je osoba s invaliditetom.  Nakon što je zaposlena, dijagnosticirana joj je multiplaskleroza:

Zbog toga što je poslodavac imao razumijevanja, uspjela sam ostati i dalje radno aktivna nakon 12 godina suživota sa multiplesklerozom. - kaže. 

I dok su njezina iskustva s poslodavcem pozitivna, mnoge osobe s invaliditetom i dalje se suočavaju s predrasudama:

Tu se uglavnom radi o dovoljnom nepoznavanju samog invaliditeta, a i gledanje osobe samo kroz prizmu invaliditeta, a ne njihovih sposobnosti, njihovih mogućnosti.  

Smatra stoga da bi više trebalo raditi na edukaciji poslodavaca i pokazivanju pozitivnih primjera  koliko osobe s invaliditetom mogu doprinijeti radnom kolektivu. Potrebno je mijenjati i  obrazovanje osoba s invaliditetom:

Dakle za osobe s oštećenjem vida još uvijek se ljudi školuju za zanimanje telefonista koje na neki način izumire, a osobe s oštećenjem vida danas uz asistivnu tehnologiju, govorne programe, računalno-informatički mogu biti  ravnopravne ostalim videćim osobama.

Slaže se s time i Josip Držaić predsjednik Udruge OSVIT, organizatora skupa. Ističe kako se osobama s invaliditetom uglavnom nudi obrazovanje za pomoćna zanimanja:

Pomoćni šnajderski radnici, pomoćni poslužitelji… Ako ne dignemo razinu i pronađemo još kod njih nekih sposobnosti oni su osuđeni odmah da će im biti izuzetno teško.  

Posljednjih godina postignuti su pomaci u zapošljavanju osoba s invaliditetom kazao je  ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

U tom kontekstu naši rezultati proteklih godina, zapošljavanje 2853 osobe s invaliditetom tijekom 2016. godine dobar je pokazatelj, međutim vjerujemo da i moramo biti i puno bolji u narednim razdobljima. 

U tijeku su izmjene zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom te uredbe o metodologiji vještačenja. Tim bi se  izmjenama  trebao ubrzati proces zapošljavanja osoba s invaliditetom, te osigurati njihova uspješnija integracija na tržištu rada, istaknuo je ministar Ćorić.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.