Hrvatski radio

Radio Zadar

Ostanak ipak nije upitan

19.06.2015.

15:06

Autor: všetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najave Hrvatske turističke zajednice o drukčijoj raspodjeli novca za udruženo oglašavanje kod zrakoplovnih kompanija u idućoj godini izazvalo je buru negodovanja na zadarskom području. Strahuje se da bi Ryanair, koji na zadarski aerodrom dovozi najviše turista, mogao napustiti ili reducirati svoje letove prema toj destinaciji.

U zadnjih devet godina Ryanair je preko Zadarske zračne luke prevezao više od 800 tisuća gostiju, a kroz udruženo oglašavanje država, županija, općine i gradovi te turističke zajednice i aerodrom potrošili su 7,5 milujuna eura ili 9 eura po putniku. Najavama drukčijega načina udruženoga oglašavanja, mnogi koji u Zadru žive od turizma pitaju se - napušta li Rayan air Zadar. Ministar Darko Lorencin tvrdi da projekt Ryan air nije upitan:

Treća godina u kojoj se bavimo Ryanairom i gdje iz godine u godinu smo uvijek unijeli dodatnih novaca i sredstava za Ryan air. To je činjenica, to se vrlo lako može vidjeti. Pa tako smo zatvorili i ovu godinu, pa tako ćemo zavoriti i sljedeću godinu. 

Ratomir Ivčić, direktor Glavnog ureda HTZ-a tvrdi kako je Zadar dobio i linije drugih kompanija, posebno čartera TUI-a koji će uglavnom puniti Falkensteinerove hotele:

Da bi imali jednu kompaktnu ponudu potrebni su nam i jedni i drugi gosti. Dakle nije dobro nikada ovisiti samo o jednom segmentu i samo o jednom tržištu. Jedni vam daju sigurnost u isto vrijeme, a drugi vam možda daju veću potrošnju, ali nikad ne znate, individualci su, kada će doći, jer nisu organizirani, nisu vođeni.

A upravo u pred i posezoni gosti koji dolaze Ryanairom uglavnom pune privatne apartmane i hostele. Na zadarskoj Zračnoj luci se nadaju da će i ove godine dovesti više gostiju nego lani. Tomislava Žepine iz Zračne luke Zadar

Šezdeset posto prometa Zračne luke Zadar je Ryanair. Dakle znamo, evidentno je što bi se dogodilo kad bi tih 60 posto putnika otišlo. Kad bih vam rekao, apsolutna brojka to je znači 300.000 putnika, što znači da bismo ostali na nekih cirka 200.000 putnika u tom slučaju. 


Upravo zbog svega toga zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i današnji je boravak ministra Lorencina u Zadru iskoristio za razgovore o Ryanu:
(MGT)

Počeli smo razgovare,  rekli smo svoje argumente i rekli da prihvate i shvate. ONi imaju svoje, ali još ćemo o tome.

Od tih razgovora puno očekuju i oni Zadrani te građani drugih sredina, kojima Ryanair dobro dođe za putovanja po Europi za sitne novce.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.