Hrvatski radio

Radio Zadar

„Ostava kasnosrednjovjekovnoga novca i nakita iz Pridrage".

09.11.2019.

10:13

Autor: tp/mm

„Ostava kasnosrednjovjekovnoga novca i nakita iz Pridrage".

„Ostava kasnosrednjovjekovnoga novca i nakita iz Pridrage".

Foto: - / -

Blago je otkriveno prije 60 godina pri niveliranju seoskog igrališta.Novac i nakit skriven je prije 600 godina. Oko 1414. kada su "oni" iz Knina sa 60 konjanika projezdili područjem Novigrada i opljačkali selo Dolac, kako se onda Prodraga zvala.

Općina Novigrad, Arheološki muzej Zadar i Sveučilište u Zadru danas predstavljanje knjige Mate Ilkića i Janka Beloševića „Ostava kasnosrednjovjekovnoga novca i nakita iz Pridrage". Knjigu predstavljaju: Ante Uglešić i Karla Gusar, a govorit će auto Mato Ilkić te Jakov Vučić. Održat će se u 19 sati u kripti crkve Gospe od Ružarija u Pridrazi.

Knjiga „Ostava kasnosrednjovjekovnoga novca i nakita iz Pridrage" izuzetno je vrijedno djelo koje doprinosi boljem poznavanju ovog izuzetno zanimljivog, ali loše poznatog razdoblja na tlu Hrvatske.

Knjiga značajno doprinosi poznavanju gospodarske i političke povijesti ne samo zadarskog zaleđa nego i šireg prostora istočne jadranske obale. Vrijedan je to prilog poznavanju dotoka i optjecaja novca na tom području, čime se upotpunjuje slika numizmatičke topografije Hrvatske kasnog srednjeg vijeka. Njezinim objavljivanjem hrvatska arheološka znanost dobiva još jedno značajno djelo koje će bez sumnje biti i zanimljivo štivo svima koji se bave srednjovjekovnom poviješću južne Hrvatske.

Evo što je autor, Mato Ilkić o knjzi rekao, Maji MIlin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.